Barcelona

Barcelona va camí de batre el seu rècord històric de turistes

Les dades del primer trimestre a la ciutat superen les de l'any 2019

3 min
Un grup de turistes creua un pas de vianants al passeig de Gràcia de Barcelona

BarcelonaTot just comença el mes de maig, però ja fa setmanes que a Barcelona es comencen a veure escenes més pròpies de la temporada alta turística. La Rambla va plena de gom a gom i l'Ajuntament de Barcelona ja ha hagut de tallar puntualment el trànsit en el lateral del passeig de Gràcia per les aglomeracions davant la Casa Batlló. També a la Sagrada Família, la Boqueria o el Parc Güell s'hi veuen ja multituds. Quan encara no s'ha superat l'equador de l'any, la sensació entre el sector és que la ciutat s'encamina a batre el seu rècord històric de visitants.

Les últimes dades de l'Ajuntament així ho corroboren. Durant el primer trimestre de l'any, fins a 2.767.220 visitants havien fet nit a Barcelona, un 9,3% més que l'any anterior i un 2,1% per sobre del 2019, el curs amb més turistes fins ara. El mateix passa si mirem les dades pel que fa a passatgers a l'aeroport del Prat, per on durant els primers tres mesos de l'any han passat 11.440.126 viatgers, un 8,8% més que el 2019. En el cas dels creuers, fins al març havien arribat a la ciutat 315.323 creueristes, 10.373 més que fa cinc anys.

"La sensació és que anem pel camí de batre rècords", admet la presidenta de l'Associació de Guies Turístics de Catalunya, Anna Carrasco, que apunta la Sagrada Família i el Parc Güell com els punts on aquesta massificació es fa més evident. En el cas del temple, explica que s'estan venent entrades pràcticament amb una setmana d'anticipació, un fet que, diu, abans passava "molt puntualment" i en canvi aquest any ja està passant.

La directora d’operacions de Yurbban Hotels, Norma Galofré, corrobora les bones sensacions del sector. En conversa amb l'ARA, apunta que la temporada està sent "boníssima" i que ja tenen molta reserva feta de cara als mesos de juliol i agost. Tanmateix, creu que hi ha poc marge per superar xifres d'altres anys perquè prioritzen tenir un client de qualitat abans que omplir l'hotel. "El client que ve ara és millor turista. Estan disposats a pagar 400 euros tranquil·lament per una habitació doble en un quatre estrelles", diu.

Pendents de la Copa Amèrica

El president de l'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur), Enrique Alcántara, també admet que el preu està creixent, però no percep un augment de les reserves per ara. "Hi ha més competència pels llits disponibles a Barcelona, i això fa que el preu es pugui incrementar", sosté. Tant Alcántara com Galofré apunten, però, que la celebració de la Copa Amèrica pot acabar d'arrodonir les xifres i empènyer les reserves per sobre d'altres anys.

Diverses fonts donen per fet que les xifres del primer trimestre es consolidaran i que Barcelona superarà aquest any el seu rècord de visitants –els 19,3 milions del 2019–. Hi ajuda també el context geopolític. Per exemple, en el cas dels creuers, en què els conflictes a Gaza i, en menor mesura, a Ucraïna fan que molts turoperadors prefereixin allunyar-se de la zona més oriental de la Mediterrània i impulsar les rutes occidentals.

Tot plegat, enmig del debat sobre si Barcelona ha arribat al límit de la seva capacitat turística, tal com sosté el quart tinent d'alcalde de l'Ajuntament, Jordi Valls, en una entrevista a l'ARA. Des del sector també s'han sentit veus, com la de la mateixa patronal Exceltur, que han apuntat recentment que el turisme ha tocat sostre. "Si continuem així no sé on serem d'aquí a deu anys. No volem morir d'èxit", avisa Anna Carrasco.

stats