Economia 20/02/2018

El fracàs de les previsions econòmiques: cap institució va encertar els pronòstics del 2017

Per al 2017 van predir de mitjana un creixement del PIB espanyol del 2,3% i va ser del 3,1%

Ara
2 min
La clau de la indústria L'activitat industrial, que torna a créixer, és un valor fiable sobre el qual basar la sortida de la crisi. És un dels reptes més importants que encara la Generalitat. El mercat exterior és una oportunitat per enfortir la indústria catalana i fer que guanyi pes altre cop a l'economia.

BarcelonaUna gran quantitat de bancs i els seus serveis jurídics, i institucions de tota mena, des del Banc d'Espanya fins a la Comissió Europea o el Fons Monetari Internacional, fan habitualment prediccions sobre el comportament futur de l'economia. Però el seu grau d'encert és baix i, a més, el 2017 han fallat més que l'any anterior.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquests errors posen en evidència de nou la 'Diana Esade', un estudi que fa cada any aquesta escola de negocis i que analitza les principals previsions econòmiques i el seu compliment real. Per al 2017, la mitjana de les previsions sobre el creixement del PIB espanyol va ser del 2,3%, quan realment, un cop tancat l'exercici, el creixement ha sigut del 3,1%.

Per tant, la desviació mitjana se situa en 8 dècimes, una xifra que dobla la desviació que es va registrar l'any anterior, quan la mitjana de les previsions era d'un creixement del 2,8% i el creixement real va ser del 3,2%; és a dir, una diferència de quatre dècimes.

Malgrat les 8 dècimes de desviació entre la mitjana i el creixement real, no totes les institucions han fallat igual. Així, qui es va aproximar més al creixement real van ser la companyia d'investigació empresarial Axexor i la petroliera Repsol, que van preveure un creixement de l'economia espanyola del 2,6%, quan finalment va créixer el 3,1%.

Per darrere se situen Bankia i la Comissió Europea, que van anunciar una millora del PIB del 2,5%, i immediatament després hi ha CaixaBank, Cemex Icae i el mateix govern espanyol, que van fer una previsió de creixement del 2,4%.

Institucions econòmiques de gran importància, com el Banc d'Espanya, el Fons Monetari Internacional (FMI) i l'OCDE encara fallen més en les previsions. El banc emissor espanyol va preveure un creixement el 2017 del 2,3% i l'OCDE també, i l'FMI encara es va allunyar més de la realitat final quan va anunciar per a l'economia espanyola una millora del 2,1%.

Els errors es repliquen en les previsions sobre el creixement de l'economia espanyola. Els bancs i institucions estudiades van preveure per al 2017 un creixement del PIB de la UE del 1,5%, quan el creixement real es va situar en el 2,7%; és a dir, 1,2 punts de desviació.

Error en l'atur

La 'Diana Esade' també estudia les previsions sobre l'evolució de l'atur i la desviació amb les dades de l'enquesta de població activa (EPA) de l'últim trimestre de l'any, i els resultats són similars als de la previsió del PIB. Tothom esperava una evolució de l'ocupació més dolenta que la que finalment es va produir.

Així, l'EPA del quart trimestre situava l'atur espanyol en el 16,5% de la població activa, quan la mitjana de les previsions era de gairebé dos punts per sobre, en el 18,3%. Qui més la va encertar va ser la patronal CEOE, que va anunciar que la taxa d'atur en acabar l'any seria del 17,8%. El govern espanyol ocupa el tercer lloc en el rànquing, perquè va fer una previsió del 17,9%, igual que l'Institut d'Estudis Econòmics.

La resta de previsions es van situar per sobre del 18% de taxa d'atur. Entre els que es van equivocar més hi ha el Banc d'Espanya, que ocupa el penúltim lloc en el rànquing, ja que va anunciar que la taxa d'atur en acabar l'any seria del 18,9%, gairebé 2,5 punts per sobre de la realitat.

stats