Mantenir el cotxe costa 248 euros mensuals als barcelonins

Els ciutadans de Barcelona destinen el 17% del seu salari al cotxe, segons Rastreator

Els barcelonins destinen un 17% del seu salari a tenir un vehicle en propietat. És la conclusió a la qual ha arribat el portal comparador d'assegurances Rastreator.com, que ha elaborat un estudi tenint en compte el conjunt de despeses que comporta tenir un cotxe (preu de l'automòbil, assegurança, combustible, etc.). En termes absoluts, aquesta xifra equival a 248 euros mensuals.

El cost més elevat correspon a la compra del mateix vehicle. Segons les dades de l'Agència Tributària de l'any 2016, un cotxe nou costa, de mitjana, 16.786 euros. Si es té en compte que l'edat mitjana d'un automòbil a Espanya és de 12 anys, cada propietari destina vora 1.400 euros l'any per fer front a aquest import (uns 116 euros mensuals).

La resta de despeses a tenir en compte són les següents: en primer lloc, el combustible, que suposa un desemborsament de 784 euros anuals de mitjana. Per a aquest apartat, es té en compte el preu mitjà del litre de gasolina a Barcelona (1,12 €), el consum més habitual d'un vehicle (7 litres cada 100 quilòmetres) i la mitjana de quilòmetres que es recorren en un any (10.000 quilòmetres, segons el ministeri d'Energia).

L'estudi també observa les despeses de manteniment (reparacions, ITV o neteja), que, segons Rastreator.com ascendeixen a 401 euros anuals. A part d'això, també hi ha l'impost de circulació, de 64 euros anuals a Barcelona, i l'aparcament, que en aquesta ciutat costa 50 euros a l'any (si s'aparca cada dia en zona verda o en les places exclusives per a residents).

L'estudi també apunta que hi ha altres costos a tenir en compte que no estan compatibilitzats en l'estudi (peatges o multes, per exemple). Si es fa una suma de tots els costos mencionats, només deixant de banda el preu del vehicle, s'observa que és més car mantenir l'automòbil que comprar-lo (16.786 euros de compra i 18.971 de manteniment). Amb aquestes dades, el portal que ha elaborat l'estudi assegura que "el 58% de la gent està disposada a compartir cotxe en el seu dia a dia per estalviar".