ALIMENTACIÓ

Damm queda fora de la pugna per comprar Grolsch i Peroni

La compra de Peroni i, sobretot, de Grolsch, eren una oportunitat perquè Damm fes un pas de gegant als mercats internacionals, però la cervesera no ha resistit el pols amb les ofertes competidores. Damm ha quedat desbancada pel grup japonès Asahi, pels tailandesos ThaiBev i per dos fons de capital risc, PAI Partners i Bain Capital, que han passat a la següent fase del procés de venda, segons fonts pròximes a l’operació que ahir citava l’agència Reuters.

L’operació de venda de la italiana Peroni i de la belga Grolsch està valorada en uns 2.000 milions d’euros, però tant Asahi com ThaiBev estarien disposades a posar 3.000 milions damunt la taula, segons les mateixes fonts. Damm s’havia compromès en la seva oferta a anar de bracet amb el fons d’inversió KKR i amb BC Capital, però les xifres en què es mou l’operació han sobrepassat les possibilitats de la cervesera catalana. L’empresa presidida per Demetrio Carceller té una facturació que frega els 1.000 milions anuals, mentre que només la divisió de begudes del colós Asahi la multiplica per vuit. Asahi és el principal grup cerveser del Japó, amb una quota de mercat del 38%, però necessita créixer a l’exterior per compensar la caiguda de vendes al país nipó a causa de l’envelliment de la població i la creixent popularitat del vi.

El grup britànic SAB Miller vol tancar l’operació cap al mes de març i aplanar-se el camí de la fusió amb la belga AB InBev per aixecar el gran gegant cerveser al món, que aglutina quasi un terç de les vendes de cervesa a tot el món. La concentració de mercat que suposa aquesta aliança amb tentacles als cinc continents ha fet que, preventivament, SAB Miller posés a la venda Peroni i Grolsch perquè les autoritats de la competència europees no li tombin l’operació.

La fusió SAB Miller-AB InBev ha sacsejat el sector. Fonts pròximes a la indústria assenyalen que no es donen gaire sovint oportunitats de compra com la que suposen les dues marques a la venda. Potser per això els possibles candidats s’hi han llançat amb tota l’artilleria i els 2.000 milions en què es valora la venda de Peroni i Grolsch multipliquen gairebé per 15 els ingressos abans d’impostos que sumen totes dues marques, que oscil·len entre els 180 i els 200 milions.

Damm i l’exportació

El grup Damm és una petita empresa si es compara amb els gegants que s’obren pas al món. L’exportació li aporta el 15% dels ingressos anuals, i els principals mercats a l’exterior són a Europa, tot i que també arriba als EUA i a la Xina, per exemple. L’empresa havia posat els ulls en Peroni i sobretot en Grolsch per accelerar la internacionalització, ja que són dues companyies més grans que la mateixa Damm.

Més continguts de