Publicitat
Publicitat

Dijsselbloem carrega contra Brussel·les per haver demanat a Alemanya més inversió

El president de l'Eurogrup recorda a la Comissió Europea que no té competències en matèria fiscal. Brussel·les havia demanat als països amb marge un estímul fiscal de 50.000 milions d'euros

Nou xoc entre el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, i la Comissió Europea. L'holandès s’ha desmarcat aquest dimarts de la recomanació que ha fet Brussel·les als socis de l’euro que tenen els comptes sanejats –sobretot Alemanya i Holanda– d’impulsar un estímul fiscal per donar una empenta a l’economia de l’Eurozona.

La Comissió Europea va fer fa dues setmanes la petició d’impulsar inversions per valor de 50.000 milions d’euros, l’equivalent al 0,5% del PIB per al 2017. “Aquesta recomanació no és vinculant”, ha advertit el president de l’Eurogrup.

En una compareixença al Parlament Europeu, el també ministre de Finances holandès ha volgut deixar clar que són els socis de l’euro i no Brussel·les els encarregats de decidir la política fiscal: “L’ús de l’espai fiscal correspon als països”, ha dit. Dijsselbloem també ha menystingut el paper de la CE, que segons ell es limita a “assegurar que els estats membres se cenyeixen als compromisos del Pacte d’Estabilitat”.

El màxim responsable de l'Eurogrup s’ha preguntat per què Brussel·les no va incloure aquesta proposta a les recomanacions que va fer per a cada país a principis d’any. “Cal ser consistent” amb el que es diu i es fa, ha advertit, “en favor de la credibilitat conjunta”.

L'Eurogrup debatrà la proposta

Tot i que l’Eurogrup ha estat flexible amb el dèficit d’Espanya i Portugal, Jeroen Dijsselbloem ha fet una defensa ferma del Pacte d’Estabilitat, que ha descrit com a “l’àncora d'estabilitat” de la zona euro. Malgrat les crítiques a Brussel·les, el president de l’Eurogrup ha dit que “pren nota” de la proposta de la Comissió Europea i que la qüestió es debatrà a la propera reunió, que està previst que se celebri dilluns que ve.

Més continguts de