TECNOLOGIA
Economia 20/05/2018

Eneko Knorr: “Les criptomonedes no són per a tothom, però el risc val la pena”

Entrevista al fundador de Pheidon, el primer fons de criptomonedes d’Espanya

Paula Solanas
3 min
Eneko Knorr: “Les criptomonedes  no són per a tothom,  però el risc val la pena”

BarcelonaPer la seva cartera hi han passat almenys tres start-ups que es van acabar venent per un total de gairebé 200 milions d’euros. Eneko Knorr (Vitòria, 1975) és un dels business angels més actius d’Espanya, i entre les seves inversions ja ha aconseguit dianes com la plataforma de revenda d’entrades basca Ticketbis -venuda a eBay per 165 milions de dòlars-, el servei onlinede reformes Habitissimo -comprada per la plataforma Homeserve per més de 20 milions- o la start-up de consultes sobre animals Petcoach, que va vendre el seu negoci per prop de 10 milions al gegant Petco. Aquest basc de pare tarragoní també està al darrere d’empreses com Ludei, a mig camí entre San Francisco i Bilbao, l’última aventura que ha emprès en el sector dels jocs per a mòbils.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ara, però, Knorr entra en un territori més desconegut per a l’inversor mitjà. És el fundador de Pheidon, el primer fons d’inversió en bitcoinsi altres criptomonedes. El vehicle pren el nom d’un rei de l’antiga Grècia a qui sovint s’atribueix la creació de les primeres monedes, aleshores fetes de plata. “Ara una start-up en una fase molt inicial pot aixecar fons en criptomonedes sense passar pel clàssic procés de parlar amb inversors”, explica Knorr. En la seva opinió, la irrupció de les ICO (oferta inicial de moneda, en les seves sigles en anglès) com a instrument de finançament està canviant “a passos de gegant” el món de la inversió en start-ups. L’inversor recorda que només durant el 2017 es van aixecar 5.600 milions de dòlars a través d’aquest tipus d’operacions. De fet, companyies amb negocis més tradicionals, com la cadena de menjar per emportar catalana Nostrum, també estan triant aquesta via per finançar-se. Segons Knorr, això permet que empreses amb “models molt disruptius”, que no trobarien fons per les vies habituals, “puguin aconseguir moltíssim finançament”.

Per al business angel, les ICO ja comencen a guanyar terreny als vehicles de capital risc de tota la vida. No obstant, considera que tots dos poden conviure simultàniament perquè hi ha start-ups per a les quals aquest sistema no té sentit. “M’arriben moltes empreses entestades a fer una ICO i a la majoria els dic que no, perquè el model no encaixa o perquè no val la pena. Cal veure cas per cas”, apunta Knorr.

Tot i així, l’inversor i emprenedor reconeix que Espanya encara és a la cua en aquest tipus d’operacions. “Estem molt endarrerits. Hi ha països molt avançats on ja preparen el terreny perquè les ICO siguin legals [a Espanya no ho són], així com els fons de criptomonedes”, assegura Knorr. En aquest sentit, apunta que cal una regulació que “fomenti la innovació” que arriba des del sector del blockchain - la tecnologia que hi ha darrere de les divises digitals- i les criptomonedes “perquè si no aquestes empreses, diners i talent marxaran a un altre país”. Actualment Pheidon treballa amb un bufet d’advocats especialitzat per fer els tràmits necessaris amb la Comissió Nacional del Mercat de Valors i començar a operar com a fons.

“El bitcoin s’encamina al milió”

Knorr reconeix que les criptomonedes són volàtils i que “no són per a tothom”, però creu que “el risc val la pena”. “No tothom està preparat per aguantar una baixada del 70% sense espantar-se i vendre, però crec que, per a molts, tenir una part dels seus estalvis en criptomonedes té molt de sentit”, afirma. Així doncs, creu que malgrat el risc “també hi ha la possibilitat de multiplicar els seus diners per 100, cosa que no passa en cap altra inversió”. És per això que recomana invertir sempre un percentatge petit d’una cartera en divises digitals. “Només invertir-hi els diners que et pots permetre perdre”, suggereix Knorr.

El fundador de Pheidon és un ferm defensor del bitcoini veu que el seu preu “s’encamina a poc a poc al milió d’euros”. “El potencial d’augment d’altres criptomonedes és encara més gran”, afegeix. De totes maneres, Knorr admet que els increments sobtats del bitcoinen els últims mesos no eren “bons” i creu que ara l’augment serà més ordenat.

Precisament, el business angel serà d’aquí unes setmanes a Barcelona per participar en la pròxima edició del congrés BizBarcelona, que se celebrarà del 30 al 31 de maig. L’inversor basc serà un dels plats forts de les jornades i hi oferirà una conferència amb la missió d’explicar per què les criptomonedes no són una bombolla sense sentit.

stats