UNIÓ EUROPEA
Economia 12/12/2012

Espanya s'exclou de la patent única pel castellà

Amb la llum verda de l'Eurocambra, registrar una patent a 25 països de la UE costarà 31.000 euros menys. Espanya i Itàlia s'exclouen del projecte perquè només s'acceptaran patents en anglès, francès i alemany.

Raquel Correa
2 min
PROTEGIR INVENTS  La patent única ha estat sobre la taula durant més de 30 anys però no va ser fins ahir que es va aprovar, excepte a Espanya
 I Itàlia.

BRUSSEL·LESFins ara ser inventor a Europa sortia caríssim, i a sobre protegir el propi invent era llarg i farragós. Per patentar un invent a tot el continent calia registrar-lo de manera individual en cada país. Un tràmit complex que costava prop de 36.000 euros, 18 vegades més del que costa als Estats Units. Potser aquest és un dels motius pels quals Washington va registrar 224.000 patents l'any passat i la UE només 62.000.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A partir del 2014, però, registrar un invent per a tot Europa costarà només 6.500 euros, és a dir, un 80% menys del que costava fins ara. I això gràcies a la llum verda que el Parlament Europeu va donar ahir a la patent europea, una eina gràcies a la qual una empresa o un investigador de la UE podran, amb un sol tràmit, protegir el seu invent als 25 països europeus que han signat l'acord. I són 25 i no 27 perquè Espanya i Itàlia han decidit quedar fora d'un projecte que consideren discriminatori. I és que la nova legislació estableix que les patents estiguin disponibles només en alemany, anglès i francès. Tot i que les sol·licituds es podran presentar en les 27 llengües oficials, caldrà traduir-les a una de les tres llengües.

Un únic tràmit per a 25 països

D'aquesta manera, si un científic parisenc vol patentar el seu invent, obtindrà automàticament protecció no només a França, sinó en 25 estats europeus. En canvi, una empresa espanyola -que també podrà recórrer a la patent comuna perquè l'origen del sol·licitant és indiferent per obtenir-la- haurà de registrar l'invent tant a l'Estat com a Itàlia i a la resta d'Europa. Un triple tràmit que suposa un desavantatge competitiu. "Les empreses innovadores catalanes es veuran perjudicades pel fet que Espanya hagi rebutjat unir-se a aquest gran projecte", va denunciar a Estrasburg l'eurodiputat convergent, Ramon Tremosa, que juntament amb Salvador Sedó (Unió) i Izaskun Bilbao (PNB) van ser els únics de l'Estat que van votar a favor de la patent única. Els eurodiputats espanyols del PP i del PSOE -amb comptades excepcions, com la de la socialista catalana Maria Badia, que es va abstenir-, hi van votar en contra, trencant la disciplina de vot dels seus grups a l'Eurocambra.

"Espero que Espanya i Itàlia se sumin com més aviat millor a aquest nou règim", va declarar ahir el comissari europeu de Mercat Interior, Michel Barnier, que es va mostrar més que satisfet perquè un projecte que ha estat sobre la taula més de 30 anys veiés finalment la llum. Barnier es va mostrar convençut que el nou sistema de protecció de la propietat intel·lectual atraurà investigadors, estimularà la innovació i millorarà la competitivitat de la UE.

S'espera que la primera patent europea es pugui concedir el 2014, quan comenci a funcionar el nou Tribunal Europeu de Patents, que tindrà seu a París i agències especialitzades en productes químics i medicaments a Londres i en enginyeria mecànica a Munic.

stats