Trump endarrereix 15 dies la nova pujada d'aranzels a la Xina

El país asiàtic hi correspon suspenent durant un any l'aplicació d'impostos a 16 productes nord-americans

Nova treva en la guerra comercial que protagonitzen els Estats Units i la Xina. Aquest cop el pas l'ha fet el president dels Estats Units, Donald Trump, que ha anunciat aquest dimecres que endarrereix de l’1 al 15 d’octubre la pujada del 25% al 30% dels aranzels a les importacions xineses, cosa que suposa un valor de 250.000 milions de dòlars. Trump ha explicat a través del seu compte de Twitter que fa aquest pas com un gest cap a Pequín amb motiu del 70è aniversari de la fundació de la República Popular de la Xina. 

De fet –ha admès Trump– va ser el mateix vicepresident xinès, Liu He, qui li va demanar que fes aquest pas.

El 15 d'octubre, els Estats Units i la Xina ja hauran mantingut una nova ronda de negociacions econòmiques i comercials, que està previst que es dugui a terme a principis d'octubre.

La Xina ha correspost a aquest gest de bona voluntat de Trump anunciant que suspèn fins al 16 de setembre de l'any que ve l'aplicació d'aranzels a 16 productes estatunidencs, uns impostos que s'havien d'aplicar aquest 17 de setembre. Entre aquests productes hi ha la soja, la carn de porc, els cotxes o les matèries primes per la fabricació de medicaments contra el càncer, segons ha informat la Comissió Aranzelària en un comunicat. 

Una llarga guerra comercial

L'últim episodi de la guerra comercial entre les dues potències es va produir l'1 de setembre, amb l'entrada en vigor de la pujada del 10% al 15% dels aranzels a les importacions xineses per un valor de 112.000 milions de dòlars. Com a represàlia la Xina va posar en marxa aranzels d'entre el 5% i el 10% per a productes nord-americans valorats en 75.000 milions de dòlars.