Expedient de l'Estat a Vueling i dues reunions d'urgència amb Foment i la Generalitat

El ministeri i el govern català reaccionen després de dies de caos en els vols de la companyia

L'administració ha reaccionat després de dies de caos al Prat i altres aeroports pels problemes en els vols de Vueling. Mentre continuen les cancel·lacions i els retards, tant el govern espanyol com la Generalitat han aixecat la veu, avui.

El ministeri de Foment ha obert un expedient a l'aerolínia i ha convocat demà la direcció de l'aerolínia a una reunió d'urgència per exigir-li "explicacions i mesures correctores immediates". Hores abans, el govern català ja havia anunciat que convocava la direcció de Vueling, també demà, a una reunió d'urgència per demanar-li "un canvi d'actitud".

L'Agència Espanyola de Seguretat Aèria (Aesa), que depèn de Foment, ha estat l'organisme encarregat d'obrir l'expedient a Vueling "per aclarir l'origen" de les múltiples cancel·lacions i retards de vols de la companyia, segons han informat a l'agència Efe fonts del ministeri que dirigeix Ana Pastor.

Per la seva banda, Aviació Civil ha citat aquest dilluns a la seu de Foment el president de Vueling, Javier Sánchez-Prieto, "per escoltar les seves explicacions i els seus plans per regularitzar la situació".

En plena operació sortida per les vacances d'estiu, Vueling continua acumulant desenes de cancel·lacions i retards, especialment a l'aeroport del Prat, on té la base operativa.

Encara que els taulells de Vueling al Prat han registrat avui menys cues d'afectats que en els dies anteriors, la companyia ha anul·lat fins a les tres de la tarda un total de dinou vols dels que tenia programats en diferents aeroports, segons ha pogut comprovar l'agència Efe en la seva pàgina web, ja que l'aerolínia segueix sense proporcionar dades de les rutes afectades.

El secretari d'estat d'Infraestructures, Transport i Habitatge, Julio Gómez-Pomar, ha estat contundent en afirmar que "ni Vueling ni cap altra companyia pot perjudicar milers de viatgers amb el pretext d'una mala planificació".

Gómez-Pomar ha explicat que des que van començar els retards, ja fa uns quants dies, l'Agència Espanyola de Seguretat Aèria "vetlla perquè la companyia compleixi amb els drets que assisteixen els viatgers i la situació es regularitzi amb la màxima celeritat possible".

"Aviació Civil exigirà demà explicacions i mesures correctores immediates", ha subratllat el secretari d'estat.

El ministeri de Foment, a més, ha volgut recordar a tots els passatgers que els seus drets estan recollits en la carta europea de drets del viatger i que, per tant, tenen possibilitat de reclamar pel perjudici sofert.

Llegeix aquí el que està passant avui amb els vols de Vueling

A la reunió convocada per la Generalitat, els representants del Govern seran el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, i el de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, acompanyats del secretari d'Empresa i Competitivitat, Joan Aregio; el secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, i la directora de l'Agència Catalana de Consum (ACC), Montserrat Ribera.

La trobada es farà a les cinc de la tarda a la seu de la conselleria de Territori i Sostenibilitat, i l'ACC també farà desplaçar aquest dilluns a l'aeroport de Barcelona-El Prat tècnics d'assessorament als quals els usuaris afectats podran fer les consultes que considerin oportunes.

La conselleria de Territori i Sostenibilitat ha demanat informació a les autoritats de l'aeroport i a Aena per saber la situació en què es troben els usuaris i com està afectant l'operativitat de les instal·lacions.

L'ACC ha cursat dos requeriments a Vueling i un a AENA, i la Generalitat està estudiant com pot sancionar l'aerolínia en relació amb la situació creada fins ara.

Més continguts de