La Generalitat estudia fusionar els diferents Pactes Industrials

El Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona va celebrar ahir els seus 20 anys d’història mentre busca el seu lloc per sobreviure dins de l’organigrama que la Generalitat té preparat per a aquest sector. Aquest organisme d’àmbit metropolità, format el 1997, conviu des de fa un any amb el nou Pacte Nacional per a la Indústria, que el Govern, les patronals, els sindicats i les universitats van tirar endavant el juliol de l’any passat per a tot Catalunya, i que preveu una inversió de més de 1.800 milions d’euros, fins al 2020, per al sector industrial.

Segons va explicar a l’ARA el coordinador gerent del Pacte Industrial metropolità, Carles Rivera, “l’associació ja havia mantingut converses avançades amb l’anterior Govern per propiciar el suport de la Generalitat, dins del marc del Pacte Nacional per a la Indústria”.

La Generalitat va deixar de donar suport econòmic al pacte metropolità el 2012, coincidint amb les retallades del Govern per la crisi econòmica. “A hores d’ara encara no s’han tornat a incorporar -detalla Rivera- i des d’aleshores el nostre pressupost es nodreix de les aportacions dels ens locals, la Diputació i l’Àrea Metropolitana de Barcelona”.

Rivera assegura, però, que l’anterior directora general del ram, l’ara consellera d’Empresa i Coneixement Àngels Chacón, ja havia mostrat la bona disposició del Govern a tornar a fer aportacions econòmiques al pacte metropolità, probablement a través d’una integració dins el Pacte Nacional. El moviment té sentit si es té en compte que l’estructura i el pressupost que gestiona Rivera pel pacte metropolità “són petits”: només hi ha quatre persones i els comptes voregen els 300.000 euros anuals, mentre que el Pacte Nacional mou un pressupost de més de 480 milions d’euros anuals.

En l’acte d’ahir la nova directora general d’Indústria, Matilde Villarroya, també es va mostrar receptiva amb l’opció que l’històric Pacte Industrial de la Regió Metropolitana s’inclogui dins el paraigua del Pacte Nacional estrenat l’any passat. “El Govern el que vol és seguir desenvolupant el Pacte Nacional per a la Indústria amb tots els que segueixin aquesta línia”, va dir Villarroya a aquest diari. I va concretar encara més: “El pacte metropolità segueix absolutament amb aquesta línia i, per tant, té tot el sentit que treballem conjuntament”. Tot i això, Villarroya -que va ser nomenada fa només tres dies- no va voler detallar com es farà aquesta participació pública. “Tot just estem començant a avaluar quina seria la millor manera”, es va limitar a dir.

Durant l’acte de commemoració d’ahir, en què van participar patronals, sindicats, ens locals i la Generalitat, la nova directora d’Indústria va remarcar la trajectòria del pacte metropolità i la tradició de col·laboració público-privada. “Són punts perfectament alineats amb la política industrial de la Generalitat”, va deixar entreveure Villarroya, que va remarcar, però, que “el full de ruta” és el Pacte Nacional per a la Indústria.

Més continguts de