La Generalitat obté fins a l'octubre un superàvit de 249 milions (sense interessos)

Preveu tancar l'any amb un dèficit d'un 1,02%, més de tres dècimes per sobre de l'objectiu del 0,7

La millora de l'economia i la liquidació cobrada al juliol, corresponent a la falta de finançament del 2014, han permès al govern de la Generalitat arribar al tancament del mes d'octubre amb un superàvit primari de 249 milions d'euros.

Aquest saldo correspon a les operacions no financeres de la Generalitat. És a dir, el funcionament de l'administració catalana sense incloure-hi els ingressos rebuts per cobrir el dèficit i els interessos pagats pel deute.

El secretari d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, ha destacat aquest dimecres al Parlament l'important augment dels ingressos no financers, per sobre d'un 11%, fins als 18.474 milions d'euros. La millora dels ingressos és gràcies a l'aportació de la liquidació de 1.500 milions per la liquidació del finançament del 2014.

Aragonès ha recordat que aquesta xifra equival al 0,7% del PIB català i ha indicat que amb aquest model, l'Estat "que sempre fa les bestretes a la baixa" es finança durant dos anys sense pagar interessos i que si aquests diners s'hagessin tingut el 2014 s'hauria pogut reduir el dèficit aquell any.

Malgrat aquest superàvit primari que tenia la Generalitat fins a l'octubre, de 249 milions, el del setembre era inferior, de 358 milions.

Però els comptes del Govern, amb els ingressos i despeses financeres inclosos, acabaran l'any en desequilibri. Aragonès ha dit que el dèficit se situarà al voltant d'un 1,02% del PIB, més de tres dècimes per sobre de l'objectiu marcat per a les comunitats aquest any, del 0,7%.

Aragonès, que ha explicat l'execució pressupostària a la comissió d'Economia i Hisenda de la cambra catalana, ha fet referència també a la màxima disponibilitat de recursos per part de les conselleries. En aquest sentit, 236 milions s'han obtingut gràcies a l'estalvi d'interessos i 197 milions provenien del Fons de Contingència. A més, el Govern va obtenir 800 milions addicionals gràcies a l'ampliació de l'objectiu de dèficit, que inicialment havia de ser del 0,3% i va passar al 0,7%.