L'increment de l'IVA, per sectors

Com notaran el canvi els sectors més afectats i com el notarà el consumidor

A partir d'aquest dissabte entra en vigor el nou IVA que el govern espanyol va aprovar al juliol. L'IVA general, que fins ara era del 18%, passa a ser del 21% i gravarà aigua, llum, gas i altres articles de la llar o la roba. L'IVA reduït –de la majoria d'aliments i transports, per exemple– passa del 8% al 10%. Però alguns productes i serveis que tenien l'IVA reduït passen al general i pujaran 13 punts, com gimnàs, estètica i espectacles. I encara hi ha pujades més accentuades: gran part del material escolar, que fins ara estava gravat amb un 4%, puja, de cop, a tenir un IVA general, del 21%.

El culte al cos ja no té IVA reduït
Tant els gimnasos i balnearis com les perruqueries, centres d'estètica i tot tipus de tractaments per al cos pateixen una pujada de l'IVA del 8% al 21%. Fins ara, molts centres esportius han ofert abonaments de sis mesos o més per als que s'hi vulguin apuntar ara a l'agost i estalviar-se el nou IVA, i també les perruqueries i centres d'estètica han confeccionat 'packs' de diverses sessions a preu reduït per fidelitzar clients i estalviar-los la pujada. A partir d'aquest dissabte, però, aquests productes estaran gravats al 21%.

Les gestores de peatges no assumeixen l'increment
El conseller de Territori, Lluís Recoder, va demanar dilluns a les concessionàries de peatges que no incrementessin l'IVA, que passa d'un 18% a un 21%. Abertis, el principal operador, va descartar assumir la pujada, segons un portaveu. Així, els peatges són més cars des d'avui, i no es podrà evitar pagar més IVA per conduir, perquè la gasolina puja també al 21%.

El món de la cultura busca fórmules per sobreviure
Els empresaris culturals espanyols han advertit que el pas del 8% al 21% d'IVA als espectacles pot suposar pèrdues de fins a 43 milions, i de més de 4.000 llocs de treball. Per això molts gestors van haver de posar a la venda abonaments i entrades anticipades, sobretot a festivals musicals com el PopArb, el Primavera Sound, el Sónar i també al Palau de la Música i el Liceu. I cinemes com els Verdi han ofert abonaments de 10 pel·lícules a 50 euros.

Automoció: un nou cop a un sector en caiguda lliure
Els compradors no han anticipat la compra de vehicles per estalviar-se la pujada de l'IVA, que és del 18% al 21%. Almenys això es desprèn de les últimes dades de l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils (Anfac), que va xifrar la caiguda de vendes al juliol a Catalunya en un 9,7% respecte a l'any anterior. Cada cotxe s'encareix, de mitjana, 650 euros

Supermercats: la pujada més gradual
Els experts coincideixen que els supermercats i la gran distribució seran els que més trigaran a repercutir l'IVA. Això és positiu perquè, en general, els productes alimentaris caduquen, i no es poden avançar gaires compres. Segons l'OCU, que es basa en pujades anteriors, aquests establiments acaben apujant preus, però gradualment. A més, els productes en estoc (els que caduquen més tard) no s'encariran immediatament.

Més continguts de