Oryzon acaba les investigacions per a Roche i ja mira directament al Nasdaq

La biotecnològica catalana desenvolupa amb èxit la seva primera mol·lècula contra la leucèmia, que ja li ha donat 23 milions de dòlars i comença a treballar en el segon fàrmac per a malalties nervioses

L’acord que va posar Oryzon Genomics al punt de mira de les principals farmacèutiques internacionals ha arribat a l’útlima fase. Aquesta biotecnològica catalana amb seu a Granollers ha cedit el testimoni per què la suïssa Roche desevolupi a partir d’ara la resta de fases en la investigació de la moll·lècula ORY-1001 per al tractament de la leucèmia i altres tipus de càncer. “Nosaltres ja no invertirem en cap assaig clínic addicional, acabem tots els compromissos amb l’acord de llicència amb Roche”, ha explicat en una conferència per a diversos periodistes el conseller delegat de la companyia Carlos Buesa, que ha aclarit que les properes setmanes la multinacional suïssa comunicarà com pensa continuar amb la investigació.

Carlos Buesa: "A Espanya alguns creuen que la innovació és cosa d'esquerres"

Aquest anunci s’emmarca en la presentació dels resultats exitosis de l’última fase d’estudi d’aquesta mol·lècula que s’han revelat favorables en u 63% dels 14 pacients de leucèmia tractats. A més, durant aquesta investigació, l’equip d’Orzyon també ha pogut descobrir que aquesta mateixa mol·lècula té potencialitat per tractar altres tipus de càncer com el de pulmó, “cosa que obre molt de mercat i afegeix valor al projecte i a la companyia”, explica Buesa. El mateix fundador d’Oryzon explicava que el mercat potencial per al desenvolupament d’aquest fàrmac és de 2.000 milions de dòlars. Fins ara i des del 2014 Oryzon ha rebut 23 milions de dòlars de Roche en l’acord de llicència que havia tancat amb Roche i pel qual pot otbtenir fins a 500 milions de dòlars en funció dels diferents objectius que es vagin assolint.

Nova línia d’investigació

Ara que s’ha donat per acabat el desenvolupament d’aquest fàrmac per part d’Oryzon, Buesa va avançar que tots els esforços de la companyia se centraran ara en desenvolupar l’ORY-2001, per a tractament de malalties nervioses com l’alzheimer, l’esclerosi múltiple i les malalties de Hungtinton. Unes investigacions que requereixen una inversió de 25 milions de dòlars a partir de mitjan 2017 i que pretenen finançar a través del salt al Nasdaq o d’un altre acord de llicència com el de Roche.

Trump, un bon president per a les farmacèutiques

Precisament fins ara Oryzon havia anat endarrerint el seu salt al Nasdaq a l'espera del resultat de les eleccions nord-americanes. Ara, amb la victòria de Trump, sembla que el sector farmacèutic respira més tranquil. Segons ha explicat Buesa, els republicans tenen unes polítiques més obertes amb aquest sector i han promès grans inversions. Per contra, els demòcrates apostaven per establir preus mínims socials i generaven incertesa als sector.