Qatar Airways, primer accionista del grup d’Iberia i Vueling

Qatar Airways va adquirir ahir una participació del 9,99% d’International Airlines Group (IAG), la companyia propietària de les aerolínies British Airways, Iberia i Vueling. L’operació, valorada en 1.520 milions d’euros en funció de la cotització, converteix la companyia qatariana en la principal accionista del hòlding.

L’aerolínia va explicar que la seva estratègia d’inversió a llarg termini inclou la possibilitat d’augmentar la participació en el grup, tot i que a curt termini de moment no està previst.

IAG va afirmar que rebia l’anunci de Qatar Airways amb satisfacció, ja que pretén enfortir els llaços comercials existents. L’aerolínia ja havia establert relacions amb les altres integrants del hòlding: l’any 2013 Qatar Airways va entrar a l’aliança OneWorld, de la qual també formen part Iberia i British Airways. Aquestes relacions es van completar amb l’acord de col·laboració entre l’aerolínia de Qatar i la catalana Vueling iniciada el setembre de l’any passat amb la intenció d’augmentar les connexions aèries entre Qatar i Europa. De fet, Qatar Airways va anunciar ahir l’augment de les freqüències dels seus vols entre Doha i els aeroports de Barcelona i Madrid en un 65%.

Negociacions en curs

IAG va anunciar al desembre la seva intenció de comprar l’aerolínia irlandesa Air Lingus. L’últim pas que va fer la companyia va ser l’inici de les negociacions amb el govern irlandès -propietari d’un quart de l’aerolínia- sobre les condicions de l’operació, després que Air Lingus acceptés l’oferta d’IAG de pagar 2,55 euros per cada títol.

Les accions del grup de Britsh, Iberia i Vueling acumulen una revalorització anual del 17,12%, un creixement llastat per la caiguda de més d’un 3% que va patir ahir, quan la borsa va tancar amb un preu de 7,250 euros per títol. IAG és la segona companyia que més ha crescut el 2015, només al darrere d’Abengoa B.