Economia 11/02/2016

Abantia entra en concurs el dia que rep una oferta de compra

Júlia Manresa
2 min
Abantia entra en concurs el dia que rep una oferta de compra

Després de 70 anys d’història, el grup català d’enginyeria Abantia va sol·licitar ahir el concurs de creditors. Abantia és un grup controlat per les famílies Boada i Gummà dedicat a la instal·lació de sistemes tecnològics, muntatges industrials i construcció de projectes d’infraestructures. Fa dos mesos la companyia havia presentat preconcurs i ahir va vèncer el termini sense aconseguir l’acord amb els creditors. Segons la mateixa empresa, el concurs voluntari afecta la matriu i sis filials i s’ha produït com a conseqüència, entre altres factors, de les modificacions normatives en el sector de les energies renovables, que “han perjudicat la caixa i el patrimoni de la companyia”. Abantia arrossega un deute de 140 milions d’euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La companyia té 2.200 treballadors arreu del món i 1.500 a Espanya, i va facturar 200 milions d’euros l’últim any. A finals de l’any passat s’havia adjudicat el seu primer contracte al metro de Qatar per nou milions d’euros. Abantia ja era present a Qatar des del 2011, amb 251 treballadors, i estava en procés de licitació de diversos projectes del metro de la capital, Doha. Però enmig d’aquests plans, el resultat d’algunes filials de la companyia havia començat a caure i l’any 2011 ja va desfer-se del negoci de construcció després que Abantia Contratas perdés més de quatre milions d’euros el 2009.

A finals de l’any passat, Abantia havia intentat redirigir la situació amb el nomenament del primer executiu no familiar. Andreu Puig va incorporar-se a la companyia com a conseller delegat l’octubre del 2015 amb l’objectiu de començar “una etapa de renovació”. Abantia reconeixia el dia del nomenament que havia completat un acord de refinançament amb un conjunt de bancs per fer front a nous projectes.

Comprador basc

Mentre Abantia comunicava el concurs al jutjat, l’empresa basca Dominion, filial de CIE Automotive, presentava una oferta de dos milions d’euros per la catalana, amb la voluntat d’assumir els treballadors de les unitats productives d’instal·lacions, manteniment, industrial i energies renovables. Si aquesta operació prospera, Dominion assumiria el gruix del negoci d’Abantia i el 70% de la seva plantilla, i garanteix una injecció de 25 milions d’euros.

stats