ENERGIA
Economia 26/11/2015

Abengoa s’aboca a la suspensió més gran vista mai a Espanya

La companyia d’energies renovables té un deute de 9.000 M€

Dani Sánchez Ugart
3 min
Abengoa s’aboca a la suspensió més gran vista mai a Espanya

Madrid“Hi ha dubtes significatius sobre la capacitat de la societat per continuar com a empresa en funcionament”. Aquesta era una de les contundents conclusions de l’informe de Deloitte sobre el pla de l’empresa d’energies renovables Abengoa publicat fa poc més d’una setmana. Els problemes de la companyia per pair el seu monstruós deute l’havien dut a iniciar el 2014 un viacrucis de refinançaments, ampliacions de capital i vendes d’actius que havia de culminar amb l’entrada d’un nou soci, Gestamp. Però els bancs li han dit que no i aquell negre pronòstic de l’auditor és molt a prop de fer-se realitat: Abengoa va anunciar ahir que sol·licitarà “en la màxima brevetat” el preconcurs de creditors, que, si es confirmés, seria el més gran de la història d’Espanya.

Gestamp, a través de la seva filial Gonvarri, tenia un preacord amb Abengoa per injectar 350 milions d’euros a canvi d’un 28% de l’empresa, però la falta d’acord amb la banca l’han dut a retirar la seva oferta i deixar l’empresa sevillana sense salvador. Els dubtes sobre la seva viabilitat són ja tan contundents que ahir la companyia va perdre un 54% a la borsa espanyola, i al voltant d’un 50% al Nasdaq, on també cotitza. Tot plegat va portar a l’expulsió de l’Íbex-35 a partir de demà. L’agència de qualificació Fitch també va rebaixar quatre graons la nota de la companyia, fins a CC, la penúltima abans de la suspensió de pagaments.

L’empresa energètica té ara un màxim de quatre mesos per obtenir un acord amb els creditors, abans no es declari el concurs definitiu, que comportaria la designació d’una administració concursal. Però les perspectives d’èxit són magres. El passiu total d’Abengoa és de 27.300 milions d’euros, amb més de 9.000 milions de deute amb els bancs. L’anterior rècord va ser el de Martinsa, amb un deute d’uns 7.000 milions amb les entitats financeres. L’empresa ja ha fet mans i mànigues per posar ordre a aquest forat, i els bancs hi han tingut un paper, obligant fins i tot la família Benjumea -que fins fa uns mesos controlava les decisions a l’empresa gràcies al fet de conservar un tipus d’accions especials- a cedir el control de la companyia. Però, a més, la companyia té més de 5.000 milions de deute amb els proveïdors i en els nou primers mesos de l’any va declarar pèrdues i que tenia la caixa buida. És a dir, Abengoa està ofegada i la implosió és imminent.

Situació límit

Els 350 milions que havia de posar Gestamp formaven part d’una ampliació de capital de 650 milions imposada per la banca creditora -que Fitch considera molt difícil d’assolir- i que s’acompanyava també de desinversions per 1.200 milions més. Sense aquesta assistència, la companyia s’aboca al col·lapse, un fet que podria tenir conseqüències dramàtiques per als seus més de 24.000 empleats.

Abengoa es podria convertir en l’últim gran gegant que paga la pena màxima pels errors del passat, un exemple més d’una epidèmia que es va estendre entre les grans empreses espanyoles en els anys de bonança. La fam per créixer i sortir a l’estranger va dur a elevats endeutament i a pagar sobrepreus per determinats actius. Aquelles càrregues són ara, després de la crisi i amb el petroli barat, un pes massa difícil de suportar.

stats