Economia 05/06/2018

ACS i Atlantia es venen el 4% de Cellnex per 213 milions

Abertis manté el 29,9% de la companyia de telecomunicacions, que es quedaran els Benetton

Ara
2 min
El conseller delegat de Cellnex, Tobías Martínez.

BarcelonaACS i Atlantia, nous propietaris d'Abertis, s'han venut un 4,1% de Cellnex Telecom en una col·locació accelerada d'accions, per 213,2 milions d'euros, segons ha informat Abertis a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Ara Abertis manté un 29,9% de Cellnex, que traspassarà a Edizione, una companyia de la família Benetton, que són els primers accionistes d'Atlantia.

L'operació de venda d'accions de Cellnex estava prevista en les condicions de l'oferta pública d'adquisició (opa) d'ACS i Atlantia sobre Abertis. La companyia de concessions d'autopistes tenia un 34% de Cellnex i, en ser adquirida per Hochtief (filial d'ACS) i Atlantia, els compradors haurien d'haver llançat una opa pel 100% de Cellnex, en adquirir, indirectament, un percentatge superior al 30%.

Per no veure's obligats a fer aquesta opa sobre Cellnex, Hochtief i Atlantia ja van introduir en les condicions de l'opa sobre Abertis el compromís de vendre un 4% de Cellnex, per situar la participació per sota del 30%.

A més, amb aquesta operació, el grup que presideix Florentino Pérez i la companyia italiana controlada pels Benetton arrenquen les anunciades desinversions d'actius d'Abertis que no consideren estratègics tot just unes setmanes després de liquidar la seva opa i entrar en el seu consell d'administració.

ACS i Atlantia també van anunciar que no es quedaran amb l'operador de satèl·lits Hispasat, també participat per Abertis, si bé en aquest cas la concessionària d'autopistes ja negociava la seva venda a Red Eléctrica quan va esclatar la batalla d'opes.

En l'opa a Abertis,, Atlantia es va reservar un dret de compra de fins al 29,9% del capital de Cellnex. No obstant això, la firma italiana, després de sondejar el mercat, va acordar la venda d'aquesta participació al seu accionista de referència per 1.498 milions.

Amb tot, el tancament d'aquesta transacció està condicionada i, per tant, està a l'espera que s'acabi la presa conjunta d'Abertis per part d'Atlantia i ACS. En l'actualitat, aquestes empreses tenen llançada una ordre permanent de compra sobre els títols del grup d'autopistes que encara cotitzen en borsa, després d'aconseguir el 78,7% del seu capital amb l'opa. L'objectiu és prendre el 100% de l'empresa d'autopistes i excloure-la de cotització en borsa.

Pagar part de l'opa a Abertis

ACS i Atlantia preveuen amortitzar part del finançament bancari per pagar la compra d'Abertis amb els recursos que s'obtinguin de la venda de Cellnex i Hispasat. En concret, preveuen liquidar amb aquestes desinversions el tram de 3.000 milions dels dos en què es dividirà el préstec de 10.000 milions que subscriuran amb una vintena de bancs, entre els quals el Santander, el BBVA, CaixaBank i Bankia.

De moment, ja tenen assegurats uns 1.713 milions, l'import que sumen la transacció del 29,9% de Cellnex als Benetton i la col·locació del 4,1% al mercat de la companyia de telecomunicacions.

stats