Economia 19/04/2020

Afectats per ERTOs i sense atur fins al maig

Molts treballadors inclosos en aquests expedients al març no cobraran la prestació fins al mes que ve

Elisabet Escriche Rivas
3 min
La frenada brusca del comerç ha enviat molts treballadors a casa amb ERTOs.

BarcelonaEl març es va tancar a Catalunya amb gairebé 548.000 persones afectades per un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO). La majoria, però, va comprovar com el 10 d’abril, la data màxima en què estava previst que cobressin l’atur, no els va arribar cap ingrés del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) als seus comptes. El SEPE va pagar 2,5 milions de prestacions a tot Espanya a l’abril, de les quals només 620.000 eren noves i la majoria ERTOs. Portaveus del ministeri de Treball argumenten que entre que la comunitat autònoma valida l’ERTO i el SEPE la prestació passa una setmana i, per tant, tots els expedients que van entrar a finals de març no cobraran l’atur fins al 2 o 3 de maig gràcies a l’acord a què s’ha arribat amb les entitats bancàries, ja que normalment l’ingrés es fa el dia 10.

L’ARA, però, ha parlat amb treballadors a qui l’empresa va acomiadar temporalment abans i que encara esperen la prestació. Un d’ells és Josep Soler, que treballa en un despatx d’interiorisme i en una botiga de mobles. Va cobrar la part del sou fins al 14 de març, dia que va entrar en vigor el seu ERTO. “Des de l’empresa l’únic que ens han dit és que tinguem paciència, però amb el que he cobrat en tinc per anar al supermercat i poca cosa més i he de pagar llum, aigua...”, detalla. Amb els seus estalvis pot aguantar aquesta situació tres mesos aparcant tots els seus plans de futur. “Tenia previst canviar de pis amb la meva parella, però ho hem paralitzat, i també la compra d’un cotxe que necessito per anar a treballar”, assegura.

En el seu cas, a més, continua treballant, en part -admet- perquè vol, ja que té uns projectes que al juny han d’estar enllestits. “La situació és impresentable, com a mínim ens haurien pogut pagar una part de l’atur per no haver de demanar ajuda a la família”, lamenta.

El marge de supervivència que té Oriol Saura tenint en compte els seus estalvis encara és inferior que el de Soler. “Un mes, a tot estirar dos”, concreta. En el seu cas treballa en una empresa d’importació de productes de decoració per a la llar que els va enviar a tots a casa el 14 de març. En un mes normal guanya 900 euros nets (el març en va cobrar 390) i paga 300 euros per un cotxe que es va comprar. “Si m’hagués enganxat aquesta situació un mes abans hauria sigut un desastre, perquè estava sense estalvis”, explica. La seva salvació ha sigut la paga extra de beneficis del febrer i l’avançament de diners que els ha fet la companyia, conscient que els seus treballadors no havien cobrat l’atur. “Ens ha avançat un mica menys d’una mensualitat”, concreta. Saura no pot entendre com en plena pandèmia no s’agilitza el pagament de l’atur. “Estic enfadat, és una situació insostenible que petarà per algun lloc”, denuncia. A l’angoixa de no cobrar s’hi suma la por que té que l’ERTO s’acabi convertint en un expedient de regulació d’ocupació (ERO): “Depenem de l’obertura de les botigues; sense comerços no tenim comandes”.

El cas de Maite Mas és menys estressant perquè viu amb la família. Treballa de cara al públic en un museu de titularitat municipal que està gestionat, però, per una empresa privada, Ciut’art. Tot i que l’Ajuntament de Barcelona quan van haver de tancar el museu va assegurar que mantenia la plantilla, l’empresa va decidir tirar pel dret i presentar l’ERTO. “Vam cobrar fins al dia 13 i a partir d’aquí res més”, assegura. La companyia s’ha compromès a complementar el salari un 30% -en un ERTO es cobra el 70% del sou base-, però ja els ha dit que no cobraran aquesta diferència fins a finals d’abril. “És vergonyós que no ens hagin ingressat l’atur, hi ha companys que depenen d’aquests diners per pagar lloguers i factures”, denuncia.

Portaveus del ministeri mantenen que amb l’agilització de tràmits que es va aprovar el 27 de març, a l’hora de presentar els ERTOs no s’haurien de tornar a repetir aquests endarreriments. Al maig es podrà comprovar si és veritat.

Les claus

1. ¿Se sap la gent afectada per ERTOs al mes de març que no ha cobrat encara la prestació a Catalunya?

No, les dades que dona el ministeri de Treball són que durant el març es van pagar 2,5milions de prestacions a tot Espanya. D’aquestes, 620.000 eren noves i la majoria ERTOs. El ministeri no disposa de les dades desglossades per comunitats. Tot i així, si es té encompte que, segons la conselleria de Treball, el març es va tancar amb la presentació de més de 77.600 expedients temporals que afectaven gairebé 548.000 persones, queda clar quemolts d’aquests aturats temporals encara no han cobrat l’atur del març.

2. Quan cobraran l’atur?

S’hauran d’esperar al maig. El ministeri calcula que entre el dia 2i el 3 ja el podran cobrar gràcies a l’acord a què han arribat amb totes les entitats bancàries perquè s’avanci aquest pagament, que normalment es fa el dia 10. Inicialment haurien de cobrar laprestació de la part de març i lad’abril. Des del ministeri s’assegura que durant aquest abril no es pot fer una altra tanda de pagaments perquè el sistema del SEPE ho impedeix.

3. ¿I els afectats per ERTOs a l’abril cobraran l’atur al maig?

Depèn de quan s’hagi presentat l’expedient. És a dir, que es tornarà a repetir el capítol del març. Si l’empresa el presenta a finals d’aquesta setmana o la que ve, segurament el treballador ja no cobrarà fins al juny. El motiu és que entre la comunitat autònoma i el SEPE es triga una setmana a validar l’ERTO i la prestació, i si aquest tràmit no es produeix abans de l’últim dia de mes ja no es cobra fins al següent.

4. ¿No hi ha una manera d’agilitzar-ho?

El 27 de març es va aprovar un decret perquè les empreses poguessin agilitzar la presentació d’expedients, però difícilment es resoldran abans d’una setmana.

stats