Fiscalitat
Economia 01/02/2021

L'Agència Tributària estreny el setge als espanyols que simulen residir a l'estranger

Hisenda aplicarà eines d'anàlisi de dades per controlar els grans patrimonis "deslocalitzats"

2 min
Una oficina de l’Agència Tributària a Madrid.

BarcelonaEn un comunicat publicat divendres al seu compte de Twitter, el youtuber El Rubius tornava a contestar a les crítiques pel seu polèmic trasllat a Andorra: "No vull donar mal exemple als joves que em segueixen, fent-los pensar que no s'han de pagar impostos com s'ha dit. Tot al contrari. Però això ha de ser una relació equilibrada entre l'Estat i el ciutadà. I si aquesta premissa no es compleix, és del tot legítim que el ciutadà [...] prengui les decisions que consideri oportunes". L'anunci del creador de continguts va reactivar el debat sobre la decisió d'alguns dels influencers més seguits a Espanya de traslladar la residència a Andorra, on la tributació és molt més baixa, per evitar pagar impostos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Precisament l'Agència Tributària ha explicat aquest dilluns que reforçarà el control sobre els ciutadans que simulen residir a l'estranger per motius fiscals, malgrat que viuen més de la meitat de l'any a l'Estat. Hisenda aplicarà eines d'anàlisi de dades en massa per rastrejar aquests patrimonis "deslocalitzats", un sistema que ja va posar en marxa el 2020 i que enguany s'ampliarà. Aquesta mesura forma part del nou Pla Anual de Control Tributari i Duaner de l'organisme públic que ja s'ha publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i que marca els punts estratègics que centraran la inspecció d'Hisenda durant l'any.

A banda d'estrènyer el setge a les grans fortunes que eviten pagar impostos a Espanya, l'Agència Tributària també vigilarà més de prop les plataformes de comerç electrònic per comprovar si abonen a l'Estat l'IVA que correspon a les vendes fetes al país, encara que es tracti de societats estrangeres. De la mateixa manera, Hisenda ha insistit que considera "irrenunciable" que els inspectors es presentin físicament als locals de negocis sospitosos d'haver comès algun tipus de frau fiscal.

Pel que fa a la declaració de la renda, l'Agència Tributària també hi aplicarà una nova eina informàtica, en aquest cas per predir errors i advertir el contribuent de dades equivocades. El sistema farà servir tècniques d'aprenentatge automàtic per detectar anomalies en determinades caselles de l'apartat de rendiments del treball i avisarà els usuaris per evitar que la informació s'hagi d'esmenar posteriorment.

stats