Economia 17/05/2017

Brussel·les facilitarà les ajudes públiques als aeroports petits: a partir d'ara no caldrà el visitplau europeu

La Comissió Europea suavitza els criteris per les subvencions públiques en infraestructures, noves empreses i instal·lacions esportives per fomentar les inversions. Aeròdroms com els de Girona, Reus i Lleida se'n podran beneficiar

Laia Forès
1 min
L'aeroport de Girona serà un dels beneficiats pel nou reglament europeu.

Brussel·lesLa Comissió Europea ha modificat aquest dimecres el reglament sobre les ajudes d'estat per suavitzar les condicions de les subvencions públiques a aeroports petits, ports, a la creació de noves empreses i a les instal·lacions esportives i culturals. A partir d'ara, les administracions podran aprovar ajudes públiques a aquestes infraestructures, empreses i instal·lacions sense necessitat del vistiplau de Brussel·les.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El canvi suposa eliminar les enormes traves burocràtiques que suposa haver de demanar autorització a la Comissió Europea per oferir les subvencions, i agilitzarà la concessió de les ajudes. Segons ha explicat la comissària europea de Competència, Margrethe Vestager, la iniciativa animarà les inversions, dona seguretat jurídica i "redueix les incerteses a les empreses que reben la subvenció".

El canvi normatiu no afecta els aeroports grans com el de Barcelona, el de Palma de Mallorca o el de València, sinó només els que tenen trànsit de passatgers inferior als 3 milions anuals. També en queden exclosos els petits que es troben a menys de 100 km o a una hora de camí dels grans aeròdroms.

Aeroports catalans

A la Unió Europea, el 80% dels aeroports són considerats petits, però només suposen el 13% del trànsit aeri. Els de Girona, Reus i Lleida formen part d'aquesta categoria. Tots els ports, en canvi, es beneficiaran del canvi normatiu, però Brussel·les restringeix les ajudes que no necessiten autorització comunitària a màxims d'entre 40 i 150 milions d'euros.

stats