Economia 24/02/2021

L'alta tecnologia esquiva l'ensopegada de les exportacions catalanes per la pandèmia

La venda de productes farmacèutics apuntala un increment del 3,4% en els béns de més valor afegit

2 min
Un treballador als laboratoris d’una empresa farmacèutica. El remdesivir és produït per la farmacèutica Gilead, que en té la patent.

BarcelonaPer primera vegada en una dècada, la pandèmia va frenar el rècord de deu anys de creixement consecutiu en les exportacions catalanes. El 2020 es va saldar amb una caiguda del 10,3% del comerç exterior, en línia amb el sotrac que ha patit el PIB català aquest últim any. Tot i així, hi ha un parell d'esculls que han resistit el cop. Les exportacions de productes d'alta tecnologia, tal com també ha passat amb les agroalimentàries, van ser les úniques que van superar l'últim exercici en positiu i van registrar un creixement del 3,4% respecte a l'any anterior, segons les estadístiques publicades aquest dimecres per l'Idescat. El repunt és tímid, sobretot si es compara amb l'increment del 18,2% del 2019, però implica que –malgrat el context de crisi econòmica– aquesta categoria va assolir un nou rècord, amb 9.038 milions d'euros en béns exportats.

De fet, el pes de Catalunya en les exportacions de més valor afegit és encara més evident que en el conjunt del comerç exterior. Si el Principat és el responsable del 25,4% de les vendes a l'estranger de tot Espanya, en el cas de l'alta tecnologia representa el 36%, és a dir, més d'una tercera part. No obstant, l'augment d'aquest segment exportador a Catalunya també té una explicació connectada a la pandèmia. Dins de l'alta tecnologia, els únics productes que van portar més ingressos que l'any anterior van ser els farmacèutics. Concretament, les exportacions d'aquests béns van créixer un 7,2%, mentre que els relacionats amb la informàtica queien un 5,9%.

El comportament de la venda d'alta tecnologia des de Catalunya a altres països no sempre ha sigut aquest. Durant molts anys, aquesta va ser una assignatura pendent del comerç exterior, que, malgrat registrar anys consecutius de rècord, no aconseguia fer revifar les exportacions de més valor afegit. A tall d'exemple, quan es van enfonsar les vendes a l'estranger durant l'última crisi, l'alta tecnologia va ser la que va patir més el xoc. El 2009 les exportacions d'aquest tipus de béns van caure un 25%, mentre que les de nivell tecnològic baix perdien un 4,7%. En canvi, una dècada més tard, les que més noten l'ensopegada són les de nivell mitjà baix.

En aquest sentit, les dades de l'Idescat confirmen que el quart trimestre ja va mostrar els primers indicis de recuperació del comerç exterior. Paradoxalment, tot i salvar l'any en el còmput global, l'alta tecnologia va acabar l'any amb una caiguda del 4% en les vendes.

stats