Economia 21/03/2018

Seguiment massiu de la plantilla d'Amazon en la primera vaga de la multinacional a Espanya

Els empleats convoquen dues jornades de vaga davant el temor que empitjorin les condicions laborals

Ara
2 min
Amazon ja té a Madrid les oficines centrals a Espanya i un centre logístic.

BarcelonaEl 98% dels treballadors d'Amazon han secundat aquest dimecres la primera de les dues jornades de vaga al centre logístic de San Fernando, segons ha assegurat Comissions Obreres. El sindicat ha afirmat que la convocatòria "està sent un èxit total" durant els primers torns al magatzem, ja que "pràcticament tota la plantilla ha secundat la vaga". A més, valoren que la plantilla de les empreses temporals també ha participat a la vaga "de manera massiva, amb una presència gairebé testimonial de treballadors de les ETT".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els empleats del centre logístic de San Fernando de Henares estan convocats aquest dimecres i demà a una convocatòria de vaga per defensar "els seus drets laborals" i el conveni col·lectiu que tenien, ja que "ofereix millors condicions laborals que la nova proposta de l'empresa". El madrileny és el centre més antic que la multinacional del comerç electrònic té a Espanya i ocupa unes 2.000 persones (1.100 de fixes i 900 de temporals).

L'origen de la polèmica es troba en el conveni que ha de garantir les condicions laborals dels treballadors. La plantilla tenia un conveni propi, firmat l'any 2015 i que va expirar el 2016. Després de 17 mesos de negociacions per renovar-lo, la plantilla denuncia que la companyia només ha proposat que els treballadors passin a estar coberts per les condicions del conveni del sector, fet que suposaria una pèrdua de pes a la plantilla.

Desacord pel conveni col·lectiu

Amazon ha recordat en un comunicat que tots els treballadors de San Fernando rebran un augment sobre el seu salari d'entre l'1,6% i el 5,6% anual a partir de l'aplicació del nou conveni el proper 1 d'abril. D'aquesta manera, els treballadors que comencin a treballar a la companyia rebran un salari brut anual de 19.790 euros, un 2,5% més que les condicions actuals, segons ha explicat la companyia. "Un empleat de nivell inicial amb un antiguitat a Amazon de quatre anys guanyarà anualment 21.041 euros bruts, fet que presenta un augment del 5,6%, asseguren.

Els sindicats critiquen que els treballadors porten sense pujada salarial des que va caducar el conveni. Fins ara negociaven pujades anuals superiors a l'IPC, però asseguren que la multinacional pretén que l'increment el marqui el conveni provincial, que "actualment és menor que el que s'hauria aconseguit al centre de treball". Els representants dels treballadors també denuncien que la companyia no es compromet a aplicar en la seva totalitat els augments per antiguitat previstos pel conveni sectorial.

La cobertura per baixa laboral és un dels punts que més preocupa els treballadors. Tanmateix, es denuncia que es vol suspendre una de les tres categories laborals existents actualment. Els afectats serien rebaixats de categoria. El comitè de vaga ha denunciat aquesta setmana que la companyia ha posat en marxa mesures per impedir la celebració de la vaga.

stats