Economia 03/02/2015

Sobre adquisions, 'la casta' i Grècia: Ana Botín en 10 frases

La presidenta del Banco Santander assegura, durant la seva primera presentació de resultats, que no s'ha reunit amb Podem. "Els riscos al conjunt d'Europa són més polítics que econòmics", alerta

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
La presidenta del Santander, Ana Botin, durant la presentació dels resultats del 2014 a la ciutat de l'entitat als afores de Madrid. EFE

MadridBanco Santander ha presentat aquest dimarts els resultats del 2014, en què eleva el benefici un 40% fins als 5.800 milions d'euros. Per primera vegada des que va assumir la presidència de l'entitat després de la mort del seu pare, Ana Botín ha pogut donar una bona nova –també era la seva primera presentació de resultats–. Els tests d'estrès van ser fluixos, va canviar el conseller delegat i va impulsar fa poques setmanes una recapitalització de 7.500 milions que evidenciava que anaven justos de capital, a més de la reobertura de la investigació a Suïssa del cas Madoff després de sis anys. El fiscal suís Marc Tappolet sospita que un fons del Santander "coneixia o sospitava" que el muntatge de Bernard Maddof era un esquema piramidal que va treure profit del seu negoci.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els bons resultats del 2014 podrien ser l'avantsala del contraatac d'Ana Botín, que es plantejaria una nova adquisició per treure's l'espineta d'aquests últims durs mesos de gestió. Tot i això, la presidenta del Santander ha volgut calmar els ànims i ha assegurat que volen ser "més estrictes en les adquisicions, que no són una prioritat". Ana Botín no ha mencionat ni en un sol moment al seu pare durant tota la presentació de l'estratègia del grup fins el 2017. Repassem la seva presentació en 10 frases:

1.- Europa i Grècia: "Els riscos al conjunt d'Europa són més polítics que no econòmics"

2.- Podem i la família Botín: "Que jo sàpiga no m'he reunit amb ells [Podem]. "No opinaré sobre qüestions polítiques".

3.- Adquisicions: "Serem més estrictes en les adquisicions, que no són una prioritat"

4.- Canvis al grup: "Vaig començar al Santander el 1988. En els últims mesos hem fet els canvis necessaris perquè a partir d'ara podem enfocar-nos en executar l'estratègia i arribar a objectius ambiciosos. I ho farem guanyant-nos la confiança del nostre personal, els nostres clients, la societat i les empreses". "Una persona nova sempre fa canvis". "No hi ha canvi en el model de banc però hem de fer les coses de manera diferent"

5.- Objectiu: "Aspirem a ser el 'top' tres de la banca en els nostres deu principals mercats, que sumen més de mil milions de clients".

6.- Dividends: "Volem millorar la rendibilitat dels dividends de manera sostenible".

7.- Campanya de creixement a Catalunya, aspiren a aconseguir la quota que van perdre en no adquirir CatalunyaCaixa? "Volem créixer a Catalunya. No sé si més o menys que CatalunyaCaixa, perquè les seves xifres son molt grans. Trigarem una mica en arribar a les quotes d'altres. Però el mida no ho és tot".

8.- Noves mesures del BCE: "M'hauria agradat que les polítiques del BCE haguessin arribat abans, són molt necessàries perquè Europa ha anat tard en creixement. És una bona notícia però per si sola no és suficient perquè fan falta polítiques fiscals i reformes estructurals".

9.- Ampliació de capital: "Ningú ens ha demanat que ampliem capital. El problema que teníem era la política de dividends. Si volíem créixer en crèdit el 2015 requeria una posició de capital suficient i permetia també normalitzar la política de dividends"

10.- Fusions d'entitats a Espanya: "L'estructura del mercat a Espanya ha fet un profund canvi. El negoci continua tenint competència però l'estructura és molt més racional i similar a països de l'entorn. No veig la necessitat de més fusions ni estem pensant en res d'això".

stats