Economia 01/08/2014

Mas-Colell: "Si la Generalitat no disposa de més recursos pot haver-hi un col·lapse fiscal"

El conseller d'Economia descarta a Catalunya Ràdio que el Govern tingui un pla B a la consulta: "Em sumo al que hagi dit el president"

Ara
2 min

BarcelonaEl conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, s'ha mostrat molt decebut amb les conclusions de l'últim Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), celebrat ahir a Madrid, i aquest divendres ha advertit que si la Generalitat no disposa, per al 2015, de més recursos econòmics procedents del sistema de finançament de l'Estat, podria desembocar en un "un col·lapse fiscal" de conseqüències ara mateix imprevisibles. "A vegades penso que és el que es busca", ha admès Mas-Colell, alhora que ha reconegut no saber ben bé "què voldria dir" aquest col·lapse.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Tenim un problema gros si el que ahir va publicar l'Estat és l'última paraula. Espero que no ho sigui", ha advertit el conseller en una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio', en què, tanmateix, ha advocat per "continuar parlant i continuar negociant", especialment per aconseguir "objectius de dèficit més raonables". En aquest sentit, Mas-Colell ha insistit que la Generalitat no complirà l'objectiu de l'1% de dèficit imposat per l'Estat i ha dit que espera que Madrid no imposi un "càstig" a Catalunya si no el compleix.

Respecte dels ingressos procedents de l'Estat, Mas-Colell ha advertit que els 840 milions d'euros addicionals de què disposarà Catalunya el 2015 només són un 20% dels entre 4.000 i 5.000 milions més que caldrien per mantenir la despesa en serveis públics i recuperar la paga doble a Catalunya. En aquest sentit, ha advertit que la Generalitat "no presentarà un pressupost on es retallin, en relació amb el 2014, els serveis públics".

"S'accepta el principi que Catalunya és un contribuent net a l'Estat"

Mas-Colell també ha valorat positivament la publicació de les balances fiscals de l'Estat –els anomenats 'comptes territorialitzats', a càrrec de l'economista Ángel de la Fuente-, i ha afirmat que, si es miren amb "certa distància", "ens va molt bé" per diversos motius: especialment, perquè "s'accepta" i queda "absolutament establert" el principi que "Catalunya és un contribuent net a l'Estat", malgrat, fins i tot, que l'Estat "utilitza les convencions del càlcul al seu favor" per rebaixar d'11.000 a 8.500 el dèficit fiscal que pateix Catalunya, ha advertit.

Per últim, i preguntat per si el Govern contempla un pla B a la consulta, Mas-Colell s'ha limitat a dir "em sumo al que hagi dit el president".

stats