Economia 11/05/2015

Austràlia persegueix l'evasió fiscal de multinacionals tecnològiques

L'Hisenda australiana impulsarà una legislació que afectarà principalment empreses com Google, Apple o Microsoft 

Reuters
2 min
Els sobres vermells de Netflix ja no portaran més pel·lícules als nord-americans.  Els nous sobres seguiran sent vermells, però ara tindran el logotip de Qwikster.

SydneyEl govern australià ha anunciat aquest dilluns una ofensiva contra la suposada evasió fiscal per part de 30 multinacionals, la majoria del món digital i tecnològic que operen a Austràlia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En referència a corporacions com ara Apple Inc, Microsoft Corp i Google, el responsable d'Hisenda australià, Joe Hockey, va afirmar que "aquestes empreses estan desviant lluny d'Austràlia els beneficis que obtenien aquí cap a jurisdiccions de baixa o nul·la tributació". Google, Apple i Microsoft van descobrir a principis d'any que estaven sota inspecció per part de l'Hisenda australiana (Australian Tax Office). Tot i això, les filials australianes d'aquests titans tecnològics mundials van negar qualsevol evasió fiscal.

Austràlia i el Regne Unit estan liderant els passos per prendre mesures per evitar l'evasió d'impostos i l'erosió de bases fiscals i desviament de beneficis abans que els esforços internacionals coordinats per l'OCDE a través del G-20.

Hockey no ha detallat el contingut de la nova legislació però va dir que no tindria cap impost per beneficis desviats a l'estil de "l'impost Google" que va introduir el Regne Unit el dia 1 d'abril. Tot i això, si que ha detallat que les empreses podrien ser multades amb sancions de fins el 100% de l'import de l'impost que es calculi que volien evitar.

L'impost 'Netflix'

El responsable de l'Hisenda australiana també ha donat a conèixer un pla per ampliar l'actual impost sobre béns i serveis (GST a Austràlia, que equival a l'IVA europeu) als productes digitals comprats a proveïdors estrangers.

Él el denominat 'impost Netflix', que posaria al mateix nivell el joc entre empreses d'Austràlia i les estrangeres i recaptaria fins a 350 milions de dòlars australians en quatre anys (uns 248 milions d'euros).

El servei d''streaming' de continguts audivisual nord-americà, Netflix, va arribar a Austràlia a finals de març d'aquest any i va establir un preu molt inferior al dels operadors locals, beneficiat pel fet que no ha de pagar els impostos australians. Aquesta situació va generar controvèrsia entre News Corp, el principal grup de comunicació i audiovisual australià i Netflix i per això el govern del país va decidir impulsar la creació d'aquest impost.

"Quan es va redactar la legislació del GST no ens vam anticipar al creixement massiu en el subministrament de béns digitals, com ara la descàrrega de pel·lícules, jocs i llibres electrònics des de l'estranger", ha dit Hockey.

Expectatives internacionals

A més, Hockey ha afirmat que la legislació tributària multinacional que es proposa des d'Austràlia és la primera del món i que ha atret un interès considerable en una reunió del G-20 a Washington del mes passat.

"Hi va haver un gran interès per part dels altres ministres de Finances, que potser també portin a terme una reforma com aquesta en els seus propis països, inclòs Xina..", ha avançat.

stats