Economia 16/01/2020

Madrid amenaça Barcelona amb "fer tot el possible" per quedar-se el Mobile

Díaz Ayuso diu que ja ha parlat amb l'empresa organitzadora del congrés de telefonia

Germán Aranda / Paula Solanas
3 min
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso acompanyada de Pablo Casado, aquest matí, a Madrid

Madrid / BarcelonaPrimer ho va intentar Cristina Cifuentes i ara és Isabel Díaz Ayuso, l'actual presidenta de la Comunitat de Madrid, qui ha llançat de nou una opa hostil a Barcelona per quedar-se el Mobile World Congress, el congrés més important de tots els que es fan a la Fira de Barcelona. La líder del PP madrileny ha assegurat aquest dijous en un esmorzar organitzat per Europa Press que farà tot el que estigui a les seves mans per organitzar el congrés mundial de telecomunicacions, celebrat a Barcelona. "Aquí podran moure's i emprendre amb llibertat", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ayuso ha defensat que la capital espanyola, que ja ha acollit esdeveniments com la Cimera del Clima, ha demostrat que està preparada per acollir-ne qualsevol "de la magnitud que sigui". "Al marge del que opina l'alcaldessa de Barcelona –ha remarcat– creiem que un esdeveniment d'aquesta magnitud es pot celebrar perfectament a Madrid". De fet, la presidenta de Madrid ha assegurat que des de fa setmanes el seu equip parla amb els organitzadors de la cita i els ha mostrat el seu interès per atreure el Mobile a la capital.

La patronal de les telecomunicacions, GSMA, és al darrere del congrés i actualment té signat un contracte per mantenir-lo a la capital catalana almenys fins al 2023. Contactada per l'ARA, l'organització s'ha limitat a recordar aquest compromís contractual i ha insistit que "no té res més a afegir" sobre les declaracions de Díaz Ayuso.

Polèmica per un article contra el 5G

Aquesta polèmica, però, ha començat amb un article a la web d'un equipament de l'Ajuntament de Barcelona. El centre d'educació ambiental La Fàbrica del Sol va publicar un text amb el títol El 5G no és innocu demanant una moratòria pel desplegament d'aquesta tecnologia de xarxes a Barcelona. El manifest plantejava que s'aturi la seva implementació fins que es confirmi que no té perjudicis per a la salut i el medi ambient. La publicació va ser revelada per El Español i s'ha preguntat a Díaz Ayuso durant la seva intervenció per la indignació que ha causat en el sector tecnològic, fet que ha provocat les seves declaracions sobre la intenció d'atreure el Mobile.

L'article de La Fàbrica del Sol s'ha eliminat de la web i fonts del consistori barceloní han reconegut que és "desafortunat". Tot i així, les paraules de Díaz Ayuso no han trigat en tenir resposta de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. La cap del consistori ha assegurat a RAC1 que "tot el que hi ha en relació amb el Mobile World Congress són senyals positius" i ha acusat Ayuso de pretendre amb les seves paraules "buscar polèmica com en una tertúlia de bar".

Aquest tipus d'enfrontaments, sota el punt de vista de Colau, "és el que menys agrada als organitzadors del Mobile", una de les fires tecnològiques més grans del món i "un model d'èxit en el qual l'Ajuntament sempre ha col·laborat amb la Generalitat i l'Estat, fins i tot en els pitjors moments de Rajoy", ha assegurat Colau.

La consellera d'Empresa i Coneixement del Govern, Àngels Chacón, també ha respost a la presidenta de Madrid a través de Twitter. "Abans d'anar darrere del Mobile pot preguntar-se per què és un èxit cada cop més gran des que va aterrar a Barcelona el 2006", ha afirmat. Chacón ha recordat que la fira va començar a créixer en assistents quan va passar a celebrar-se a la capital catalana. L'any passat va reunir 109.000 congressistes i 2.400 expositors. De fet, Chacón ha afirmat que el Mobile "no s'ha mogut de Barcelona també pel suport dels seus col·legues de partit quan estaven a la Moncloa, que sí que van entendre que cal donar suport a històries d'èxit, no posar-los traves".

El 2016 l'aleshores presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, ja va aprofitar la vaga de metro convocada durant el Mobile per llançar el mateix missatge. L'exdirigent del Partit Popular va suggerir en una entrevista que intentaria traslladar l'esdeveniment a Madrid "en uns anys" i va criticar que si l'aturada del transport hagués passat a la capital espanyola tots haurien demanat que dimitís. Les declaracions de Cifuentes tampoc van ser ben rebudes a Catalunya i van generar fins i tot l'oposició d'un dels seus companys de partit, l'antic líder del PP català Xavier García Albiol.

stats