FINANCES
Economia 17/07/2012

El Banc d'Espanya va actuar "amb poca decisió" o de forma "inadequada", segons el nou governador

Linde critica que "gairebé ningú" preveiés la doble recessió i que es fomentessin les 'fusions fredes' entre entitats, cosa que "va retardar decisions i ajustos". Anuncia que la Comissió Europea farà una "auditoria severa" sobre el procés d'inspecció del Banc d'Espanya

Efe/joan Faus
2 min
Luis Maria Linde

MadridEl governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, ha assegurat que, durant els inicis de la crisi financera, la institució va actuar "amb poca decisió o de manera insuficient o inadequada". Linde ha admès que aquesta reflexió la fa "amb la fàcil lucidesa que dóna mirar al passat des del present i, naturalment, sense voler donar cap lliçó a ningú".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Durant la seva primera compareixença al Congrés dels Diputats, el governador ha posat com a exemple algunes qüestions que il·lustren per què es va actuar de forma "insuficient" en la crisi financera. Els exemples inclouen que "gairebé ningú va preveure que hi hauria una doble recessió, cosa que, sens dubte, va afectar la qualitat dels tests de solvència que el Banc d'Espanya va fer el 2010 i el 2011".

Un altre exemple és l'aprovació dels sistemes institucionals de protecció (SIP), també coneguts com a 'fusions fredes', que van tenir un efecte final "no gaire positiu i que més aviat van contribuir a retardar decisions i ajustos", ha explicat Linde.

En el torn de rèplica, Linde ha volgut matisar les seves paraules. Ha dit que també es considera "responsable d'aquells errors", que "jutjar el passat és molt fàcil" i que "no té interès a llançar retrets". "El Banc d'Espanya no ha tingut èxit en la vigilància en els últims deu anys. Negar-ho seria absurd", ha assegurat, abans d'afegir que són "errors iguals o semblants" als que s'han comès en altres països. I ha afegit: "No crec que el Banc d'Espanya tingui una crisi de prestigi, no estic gens preocupat, els problemes es resoldran molt ràpidament".

D'altra banda, el governador ha desvelat que la Comissió Europea farà una "auditoria severa" sobre el procés d'inspecció del Banc d'Espanya que ha considerat que tindrà resultats positius i reforçarà el supervisor, que "no perdrà funcions". En aquest sentit, ha considerat "totalment lògic" que les autoritats europees vulguin tenir més control de les finances espanyoles després de concedir el rescat a la banca de fins a 100.000 milions d'euros.

stats