Economia 31/01/2018

Banco Santander guanya 6.619 milions el 2017, un 7% més

Els sanejaments, valorats en 897 milions d'euros, frenen la rendibilitat

Ara
1 min
Ana Botín s’estrenava ahir en una presentació de resultats. La presidenta del Santander ha fet que el blanc guanyi terreny al vermell en el disseny corporatiu.

BarcelonaBanco Santander va guanyar l'exercici passat 6.619 milions d'euros, un 7% més que un any abans. Els resultats s'han vist limitats pel capítol de plusvàlues i sanejaments, que pugen a 897 milions d'euros en el mateix exercici en què el primer banc espanyol es va quedar Banco Popular, que va comprar per 1 euro a causa de les dificultats de liquiditat que arrossegava.

El Popular va tancar l'exercici amb unes pèrdues atribuïdes de 37 milions d'euros, amb un càrrec de 300 milions d'euros a causa de les despeses d'integració.

Segons ha explicat a la CNMV, el Santander va millorar els resultats en vuit dels deu mercats principals en què opera. Els ingressos totals van pujar un 10%, fins als 48.392 milions d'euros, afavorits per un creixement del marge d'interessos del 10% i una millora de la recaptació per comissions del 14%. Les despeses d'explotació van augmentar menys que els ingressos.

Banco Santander hauria pogut presentar uns resultats més bons si no hagués hagut de provisionar 752 milions d'euros en el quart trimestre a causa de la revisió del valor de la participació a la seva filial de consum als Estats Units, Santander Consumer USA. D'altra banda, la reforma fiscal portada a terme per l'administració Trump, basada en una reducció de l'impost de societats, ha permès al Santander apuntar-se 73 milions d'euros de beneficis.

El mercat europeu va aportar el 52% del resultat del grup, mentre que el negoci americà representa el 48% restant.

A Espanya, el Santander va obtenir un benefici net atribuït de 1.180 milions d'euros, un 46% més. L'entitat controlada per la família Botín diu que té 1,9 milions de clients vinculats (els que declaren que el Santander és el seu banc principal).

stats