Economia 16/01/2013

La CNC es dóna tres mesos per investigar si la baixada de les remuneracions dels dipòsits bancaris vulnera la competència

La Comissió demanarà informació al Banc d'Espanya. En cas de sanció, trigaria un any i mig en arribar

Joan Faus
2 min

MadridLa Comissió Nacional de la Competència (CNC) es dóna un màxim de tres mesos per analitzar si hi ha indicis de "restricció de la competència efectiva" en la baixada alineada de les remuneracions que les entitats financeres paguen pels estalvis a termini i els comptes corrents dels clients, segons ha explicat a l'ARA un portaveu de l'organisme.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La CNC ha decidit en la reunió d'aquest dimecres estudiar aquesta qüestió després que el Banc d'Espanya recomanés la setmana passada que la banca no pagui més de l'1,75% pels diners a menys d'un any, amb l'objectiu de frenar la guerra del passiu. El primer objectiu de la investigació de la Comissió de la Competència serà recavar informació i a qui primer preguntarà serà al Banc d'Espanya. Més endavant, té previst fer el mateix amb les entitats que han aplicat aquesta disminució.

Per tal de saber si hi ha indicis de vulneració de la competència la CNC haurà d'aclarir principalment dues qüestions: si en la seva recomanació el Banc d'Espanya va actuar emparat en el seu "marc legal" i les seves "facultats com a supervisor"; i si les entitats van acordar entre elles -el que s'anomena una "alienació de competidors"- aquesta rebaixa dels interessos dels dipòsits. És a dir, si va haver-hi un pacte tàcit entre els bancs o si bé la recomanació la va fer el Banc d'Espanya de forma individual i separada a cada entitat.

Si després d'aquestes investigacions, la CNC troba "indicis de conductes anticompetitives" obrirà un expedient. Normalment, la instrucció de l'expedient sancionador triga "una mica menys d'un any", segons ha explicat el mateix portaveu. A més, un cop finalitzada la instrucció el consell de la CNC té sis mesos més per resoldre el cas. És a dir, que la decisió final no se sabria fins un any i mig després de l'obertura de l'expedient. En cas de considerar-se que s'ha vulnerat la competència, s'imposaria una sanció. Aquest òrgan no ha dictat cap resolució en aquest sentit en els últims 15 anys.

stats