Economia 29/04/2019

Bankia guanya 205 milions el primer trimestre, un 10% menys

La caiguda d'ingressos financers en un 73% castiga els resultats de l'entitat

Ara
2 min
Una vista del passeig de la Castellana, a Madrid, on Bankia té la seva seu operativa.

BarcelonaBankia va obtenir un benefici net de 205 milions d'euros en el primer trimestre del 2019, un 10,8% menys que un any abans, ha anunciat aquest dilluns l'entitat en un comunicat enviat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Bankia ha explicat que el resultat d'aquest primer trimestre de l'any recull l'impacte de l'aplicació de la nova norma comptable IFRS16, i el descens del volum d'ingressos per operacions financeres, que van caure un 73,3%, fins als 37 milions.

Malgrat aquesta caiguda, el negoci purament bancari va arribar als 306 milions d'euros, un 0,3% més, segons Bankia, que va tancar el primer trimestre de l'any amb un "fort" dinamisme comercial, amb una millora de l'activitat creditícia, i una ràtio de solvència de màxima qualitat d'un 12,61%.

El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, ha assenyalat que "estem presentant uns beneficis molt positius, que ascendeixen a 205 milions d'euros, i estem molt satisfets perquè al costat d'aquests resultats estem deixant enrere la integració amb BMN".

Quant als marges, el d'interessos ha registrat un comportament més bo i s'ha situat en 502 milions d'euros (-4,2% amb l'efecte de IFRS16 en els comptes del 2018 i -4,7% sense aquest efecte), per la baixada de l'aportació de les carteres de renda fixa després de les vendes realitzades el 2018, així com per la millora del marge de clients, és a dir, la diferència entre el cost dels dipòsits i el rendiment dels crèdits, que s'ha elevat al seu nivell màxim dels últims anys i se situa en un 1,60%.

Comissions i dubtosos

Les comissions netes sumen 260 milions d'euros durant els tres primers mesos de l'exercici, un 1,2% menys que en el mateix període de l'any passat, a causa de l'eliminació de les comissions als clients de BMN. La resta de les comissions avancen a un ritme del 4,3%.

Per la seva banda, les comissions per serveis de cobraments i pagaments pugen un 8,3% en taxa interanual. Dins d'aquestes, els ingressos per comissions procedents dels mitjans de pagament s'anoten un creixement d'un 3,5%.

El marge brut ha arribat 813 milions d'euros, un 13% menys que en el mateix trimestre de l'exercici anterior, mentre que les despeses d'explotació s'han situat en 456 milions d'euros, un 5,6% menys en taxa interanual. Les dotacions a provisions s'han reduït un 25,7% en taxa interanual.

Com a conseqüència de les vendes d'actius efectuades i la mateixa reducció orgànica, els riscos dubtosos han caigut en prop de 500 milions (-5,3%). Aquest descens situa el volum de NPA (dubtosos i adjudicats) en 10.428 milions d'euros bruts, fet que redueix la taxa de NPA fins un 7,9% dels riscos totals.

El grup ha aconseguit abaixar la taxa de morositat en 250 punts bàsics des del març del 2018, fins a situar-la en un 6,2%. Aquesta reducció és de 30 punts bàsics en el trimestre. A més, la taxa de cobertura de dubtosos segueix avançant i ha tancat el trimestre en el 55%, quatre punts bàsics més.

stats