Economia 09/08/2012

El BCE considera que els sous espanyols encara són massa alts

L'organisme presidit per Mario Draghi preveu una major contracció econòmica a la zona euro el 2012

Efe
2 min

BarcelonaEl Banc Central Europeu considera que la caiguda dels salaris espanyols ha estat insuficient i preveu que aquesta baixada continuï com a conseqüència de les retallades en l'administració pública i la reforma laboral.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El BCE defensa la reforma laboral de Rajoy i considera que és "una reforma del mercat de treball de gran transcendència que podria haver estat molt útil per evitar la destrucció de llocs de treball si s'hagués aprovat fa uns anys"

L'autoritat monetària europea publica aquestes valoracions en el seu butlletí d'agost, on fa un repàs a la situació dels cinc països de la zona euro que han necessitat un rescat dels seus socis, Grècia, Portugal, Irlanda, Espanya i Xipre.

A més, els experts consultats pel BCE han revisat a la baixa els pronòstics de creixement de la zona de l'euro per a aquest any i preveuen una contracció del 0,3%, davant el 0,2% pronosticat al maig, la qual cosa és un punt a favor d'una nova retallada dels tipus d'interès en un futur.

En l'enquesta, que el Banc Central Europeu (BCE) va fer entre el 16 i el 19 de juliol i publica aquest dijous al butlletí mensual d'agost, els experts han revisat a la baixa les seves perspectives de creixement per a aquest any i el proper.

Els resultats d'inflació per als anys 2012 i 2013 pràcticament no han experimentat variació i la previsió a llarg termini es manté al 2%.

El president del BCE, Mario Draghi, va explicar la setmana passada que el consell de govern de l'entitat va discutir una possible baixada dels tipus d'interès, però va decidir que "no és el moment adequat".

Alguns experts preveuen que el BCE redueixi el preu del diner, actualment en el 0,75%, en la reunió de setembre.

Les expectatives de creixement del producte interior brut (PIB) per al 2012 s'han revisat lleugerament a la baixa, en 0,1 punts percentuals, i actualment es xifren en el -0,3%.

Per al 2013, els pronòstics de creixement de la zona de l'euro s'han reduït significativament, en 0,4 punts percentuals, fins al 0,6%. Pel que fa al 2014, se situen en l'1,4%.

"Els principals factors determinants de les revisions a la baixa són la intensificació de les mesures de sanejament pressupostari en alguns països de la zona de l'euro i la incertesa creixent que envolta la resolució de la crisi de deute sobirà", segons l'informe.

A més, "es mantenen els riscos a la baixa per al creixement del PIB de la zona de l'euro, derivats, principalment, d'una escalada de la crisi de deute sobirà".

"Entre aquests riscos també s'esmenten una nova deterioració de la confiança, un augment dels nivells d'incertesa i una caiguda de la demanda externa com a conseqüència d'una desacceleració de l'economia mundial", segons el BCE.

Les previsions d'inflació per als anys 2012 i 2013 obtingudes de l'enquesta se situen al 2,3% i a l'1,7%, respectivament, la qual cosa suposa que no s'han revisat les xifres corresponents al 2012 i que s'han revisat a la baixa en 0,1 punts percentuals les del 2013.

Aquesta revisió a la baixa per al 2013 respon principalment "al descens dels preus de l'energia i de les matèries primeres, a les perspectives de creixement menys favorables i al fet que les pressions salarials hagin estat més limitades", segons el BCE.

stats