Economia 25/01/2022

La 'biotech' catalana Vytrus Biotech sortirà a la borsa de les pimes

La companyia va facturar 2,8 milions d'euros el 2021 amb els seus principis actius per al sector de la cosmètica

2 min
Els fundadors de Vytrus, Albert Jané i Òscar Expósito.

BarcelonaLes plantes també es poden cultivar en un laboratori per extreure'n principis actius que serveixin per a sectors tan diversos com la cosmètica, l'alimentació o els productes veterinaris. L'spin-off de la Universitat de Barcelona Vytrus Biotech fa més d'una dècada que hi treballa i en els pròxims mesos sortirà a borsa al BME Growth —l'antic MAB—, segons ha pogut saber l'ARA. La companyia està ultimant els tràmits per completar aquesta operació, però encara no té una data concreta per fer sonar la campana. Com a pas previ a aquest salt als parquets, l'empresa ha renovat part del seu accionariat amb una ronda de finançament de 2,4 milions d'euros que ha liderat el fons Zamit Capital, el vehicle inversor de la firma GVC Gaesco Valores, que també els ha assessorat en l'operació. Tot i això, la sortida a borsa es farà amb la modalitat de listing sense col·locació perquè la biotech compta amb un flux de caixa positiu i seguirà autofinançant-se.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Vytrus Biotech va facturar 2,8 milions d'euros el 2021, un 65% més que l'any anterior i més del doble que en l'últim exercici prepandèmia. El conseller delegat i cofundador del projecte, Albert Jané, explica que passar a ser una empresa cotitzada els permetrà donar "una imatge d'empresa més sòlida" i guanyar credibilitat davant dels inversors i els grans clients. "És una altra font de finançament que pretenem utilitzar, però quan sigui necessari", ha afegit. De fet, a mitjà termini el seu objectiu també és consolidar-se a través d'adquisicions d'altres companyies i ampliar la seva presència en altres sectors.

Cultiu de cèl·lules mare vegetals

Aquesta biotech es dedica al cultiu de cèl·lules mare vegetals, un procés que permet aïllar aquestes cèl·lules i controlar-les perquè les plantes creixin amb unes qualitats molt concretes. Així, Vytrus en pot extreure principis actius que després es venen a companyies cosmètiques per les seves propietats. "És molt més sostenible perquè ens permet reduir l'ús de recursos naturals", defensa Jané.

L'empresa compta amb unes instal·lacions de 1.400 metres quadrats a Terrassa des d'on desenvolupa els seus productes. Actualment, té una plantilla de 28 treballadors, que ampliarà com a part d'aquest pla de creixement.

stats