Economia 13/02/2016

La borsa frena la seva caiguda però no arriba als 8.000 punts

Ara
2 min
L’Íbex-35 tanca la setmana amb una caiguda del 6,8% malgrat el rebot d’ahir.

BarcelonaLa borsa espanyola ha culminat la seva pitjor setmana des del 2014 amb una caiguda del 6,81% que l’ha portat a tancar en els 7.920 punts, per sota dels 8.000, malgrat la pujada del 2,25% d’ahir. Els sis valors que van pujar més ahir són curiosament alguns dels que més han patit aquest 2016 de mercats convulsos: Arcelormittal, Acerinox i Repsol (afectats per la falta de demanda de les primeres matèries i pel baix preu del petroli) i el Banco Santander, el BBVA i CaixaBank.

Malgrat la bona jornada d’ahir, cap de les empreses del selectiu espanyol ha guanyat valor en borsa aquest any. Qui més ha perdut és Bankia, amb un 31% del preu de l’acció, i qui està millor és Gamesa, que ha perdut un 1%.

Les pors d’una nova recessió global i d’una possible crisi del sistema financer europeu han colpejat les borses europees. Malgrat el rebot d’ahir (Londres, Frankfurt, París i Milà van tancar en números verds) l’acumulat de la setmana és negatiu per a tots els mercats: l’índex francès ha caigut un 4,89%; l’italià, un 4,26%; l’alemany, un 3,43%, i Londres, un 2,4%.

Ahir, després d’una setmana sumida en l’epicentre dels problemes, la banca europea va ser qui va liderar les bones notícies que van aturar la caiguda al buit de les últimes jornades. L’alemany Commerzbank es va disparar un 18% a la borsa després de presentar uns resultats el 2015 que quadrupliquen els seus guanys d’un any enrere. A més, l’entitat va anunciar que tornarà a pagar dividends per primer cop des del 2007. L’entitat que ha estat en el centre de totes les sospites, el Deutsche Bank, també va superar les pèrdues i va tancar amb una pujada de l’11,8% després d’anunciar que recomprarà gairebé 5.000 milions d’euros del seu deute, un moviment que va aplacar els inversors que dubtaven de la seva capacitat de pagament.

stats