Economia 03/05/2018

Les pimes concentren el 55% del total de directives

La bretxa salarial de gènere entre directius supera el 18% a Catalunya

Natàlia Vila
2 min
Dues treballadores en una oficina d'atenció al client. El baròmetre del CIS recull  la sensació que les dones no tenen igualtat de condicions a la feina.

BarcelonaLa manca de dones directives a Espanya segueix sent endèmica. Segons l’últim informe 'Diferències salarials i quotes de presència femenina' d’EADA Business School i ICSA Grupo, la presència femenina als llocs directius a Espanya ha augmentat tres punts, fins al 15%, respecte a les dades de l’any passat, en què el percentatge de dones directives no arribava al 12%. Tot i la millora, les xifres encara queden lluny del 20% de dones en llocs de responsabilitat que hi havia abans de l’inici de la crisi.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però la presència de dones en els llocs de responsabilitat es dispara en el cas de les empreses petites, que agrupen el 55% d'executives. Però això no es trasllada als salaris. Segons l’informe, a Espanya hi ha més dones directives que a França i Itàlia, però en canvi la bretxa salarial a l’estat espanyol és més àmplia que en aquests altres dos països.

Segons aquest estudi, els homes directius cobren de mitjana un 18,1% més que les seves homòlogues dones a Catalunya. La bretxa salarial entre directius homes i dones és més gran a Catalunya que a Madrid i que al conjunt d’Espanya. A Madrid la diferència és del 14,7% i al conjunt de l’Estat elles cobren de mitjana un 17% menys que ells.

Els autors de l’estudi no s’han atrevit a determinar les causes exactes d’aquesta diferència salarial entre directius, ni tampoc han explicat per què és més pronunciada a Catalunya. “Parlem de tendències, però és molt complicat establir el motiu real d’aquesta bretxa entre gèneres, segurament es deu al tipus d’empresa i a la seva grandària”, argumenta Indry Canchila, socia d’ICSA i responsable de l’informe.

Per als responsables de l’estudi, aquest factor demostra que a Espanya “estem davant d’un problema estructural: el sistema discrimina implícitament”, assegura Canchila, que afegeix que la diferència de salaris entre homes i dones té a veure amb la mentalitat empresarial, però és un problema que parteix de la societat. “Es tracta d’una disfunció cronificada i que per tant s’ha de canviar socialment”, assegura.

L’estudi destaca que el problema tampoc està en l’etapa de formació. De fet, el 47,6% dels alumnes que van participar l'any passat en cursos de formació de direcció a EADA eren dones, però en canvi aquell mateix any només un 13% dels llocs de direcció professional estaven ocupats per dones.

“Els llocs directius a Espanya no estan dissenyats per a mares de nens petits, i tampoc es dona prou importància al paper dels pares durant els primers mesos de vida d’un nen”, conclou Canchila.

stats