Economia 24/06/2016

El 'Brexit', un cop per a l'economia espanyola

El Regne Unit era fins ara la tercera destinació del món dels productes fets a l'Estat

Albert Vidal
2 min
El Regne Unit era en el primer trimestre de l'any el tercer país on més exportava Espanya.

BarcelonaLa decisió dels britànics d'abandonar la Unió Europea, el 'Brexit', tindrà fortes implicacions per a l'economia espanyola. Tot i que encara s'ha de concretar el calendari polític i el seu nou marc de contactes amb la Unió, les relacions comercials entre el Regne Unit i Espanya eren estretes i l'impacte es deixarà sentir.

Els experts avisen que una de les primeres conseqüències serà l'afebliment de la lliura esterlina. Això farà que les empreses britàniques exportin més –sempre que mantinguin acords comercials que no encareixin les vendes a Europa–, però farà caure les vendes de la resta de països europeus al Regne Unit perquè s'encariran automàticament.

El Regne Unit va ser el 2015 el quart país que va rebre més exportacions espanyoles i era el sisè proveïdor de l'Estat. En total, l'any passat Espanya hi va vendre per valor de 18.231 milions d'euros, amb un increment de més del 9% respecte al 2014. El sector més exportador va ser l'automoció, amb 4.100 milions d'euros, seguit de la maquinària (1.300 milions) i els aparells elèctrics (947 milions).

També el 2015, les importacions espanyoles de productes britànics van arribar als 11.223 milions d'euros, amb l'automoció, els combustibles, maquinària i fàrmacs com a principals productes. Així doncs, la balança comercial va ser favorable a Espanya en 7.008 milions.

Però en els primers mesos del 2016, aquesta relació fins i tot s'ha estretit, amb un augment del 19% tant de les exportacions com de les importacions que havien situat el Regne Unit com a tercera destinació dels productes espanyols.

Cop a l'Íbex-35

La caiguda de la lliura també tindrà un impacte en diferents empreses espanyoles que han invertit al país i veuran ara com els beneficis que fan en aquest país són menors per la depreciació de la moneda britànica.

Les empreses espanyoles que previsiblement ho patiran més són Telefónica, Santander, Ferrovial, Iberdrola, IAG, Sabadell, Inditex i Aena, que hi han fet en total inversions per valor de 60.000 milions d'euros.

Inversions

Comerç al marge, les inversions directes d'Espanya al Regne Unit van arribar als 48.070 milions el 2013 –últim any del qual ofereix dades el ministeri d'Economia–, principalment en els sectors financers i de telecomunicacions, mentre que aquell mateix any el Regne Unit va ser el cinquè país que més va invertir a Espanya, amb un total de 30.359 milions d'euros –el 10% del total.

Cal recordar que l'agència creditícia Standard & Poor’s va publicar un índex dels països europeus més afectats per una eventual sortida del Regne Unit de la Unió Europea. El llistat, que tenia en compte inversions, migracions i pes financer, deixava Espanya com a vuitè país més afectat, per davant de potències com França (11a) o Alemanya (12a). El rànquing l'encapçalava Irlanda.

El cop per al turisme

L'afebliment de la lliura esterlina també provocarà que per als britànics sigui més car viatjar a Europa, i això afectarà el turisme, especialment Catalunya. Amb dades del 2014, el Regne Unit va ser el país del món que va portar més turistes a Espanya, amb 8,3 milions –gairebé un 10% del total.

stats