Economia 04/12/2015

La Caixa reduirà la participació a CaixaBank per sota del 50%

La fundació bancària es quedarà les participacions de CaixaBank a Inbursa i Bank of East Asia a canvi d'accions i diners en efectiu 

àlex Font Manté
2 min
Isidre Fainé deixa el consell d’administració d’Abertis

BarcelonaCaixaBank ha anunciat la venda de les participacions que té a la mexicana Inbursa (propietat del magnat Carlos Slim) i a la xinesa The Bank of East Asia. El comprador d’aquests paquets serà Criteria, hòlding controlat en un 100% per la Fundació Bancària La Caixa, que és l’hereva de l’antiga caixa d’estalvis i, simultàniament, també és la primera accionista de CaixaBank. A canvi del traspàs d’aquestes accions, Criteria pagarà a CaixaBank 642 milions en efectiu i 2.009 milions d’euros amb un paquet d’accions de la mateixa CaixaBank.

Aquesta complicada operació corporativa tindrà com a resultat que la participació que La Caixa controla a CaixaBank es reduirà per sota del 50% a mitjà termini. Després d’aquest intercanvi de participacions, el pes de La Caixa (a través de Criteria) a CaixaBank caurà des del 56,8% actual fins al 52%. De totes formes, aquest percentatge baixarà encara més d’aquí dos anys. En concret, el novembre del 2017, quan vencerà una emissió de deute de Criteria que es pagarà amb accions de CaixaBank, tal com ja estava previst quan es van vendre aquests bons. Quan venci aquesta emissió de deute i els inversors bescanviin els bons per accions, la participació de La Caixa en CaixaBank baixarà fins el 48,9%. Fa dos anys aquest percentatge era del 74%.

Tot i així, la fundació bancària La Caixa seguirà sent el primer accionista de CaixaBank, i de forma molt destacada. La resta del capital està en mans d’accionistes minoritaris o institucionals.

La participació de La Caixa en CaixaBank ha estat objecte de debat des que el govern espanyol va demanar a Europa un rescat per al sistema financer. A canvi, la ‘troica’ va exigir que les antigues caixes no tinguessin participacions de control en els bancs de l’Estat. Això en principi afectava totes les caixes per igual, però finalment Brussel·les va diferenciar entre les caixes sanes (com La Caixa) i les que van ser rescatades (pràcticament tota la resta). Brussel·les va autoritzar que La Caixa tingués més d’un 50% de l’accionariat de CaixaBank, però va imposar penalitzacions en cas que ho desitgés. Finalment, La Caixa reduirà la seva participació per sota d’aquest llindar.

El següent capítol respecte a les caixes d'estalvis i el rescat europeu arribarà el proper estiu. En concret, serà el juny del 2016, quan s'acabarà la moratòria que el Senat espanyol va donar perquè fundacions bancàries i bancs comparteixin equip directiu. Serà aleshores quan Isidre Fainé, actualment president tant de La Caixa com CaixaBank, haurà de triar quin dels dos càrrecs vol deixar d'ostentar.

stats