Economia 24/03/2016

CaixaBank renuncia definitivament a BPI

El banc català no comprarà la part de les accions que té la segona accionista, la multimilionària Isabel dos Santos, en un desenllaç que pot forçar el seu adéu a Portugal

Albert Vidal
2 min
CaixaBank renuncia definitivament a BPI

BarcelonaL'acord ha estat impossible. CaixaBank ha fet aquest dijous un fet rellevant en què dóna per acabades les interminables converses que ha mantingut amb la segona accionista del banc portuguès BPI, Isabel dos Santos, per fer-se amb el control polític de l'entitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El banc català és el primer accionista del banc, amb un 44% de les accions, però una norma del banc li impedia votar per més d'un 20%, fet que en la pràctica donava el control a Dos Santos i a la seva empresa financera, Santoro.

Per resoldre la situació, ara fa un any, CaiaxBank va llançar una opa a l'entitat subjecte a l'aixecament d'aquesta limitació dels drets de vot, però Dos Santos, filla del petrodictador d'Angola, va negar-se a un acord que li hauria tret, a la pràctica, el poder del banc.

CaixaBank va tornar-ho a intentar en els darrers mesos amb una altra excusa: el Banc Central Europeu ha donat de marge fins al 10 d'abril perquè els bancs europeus es desprenguin dels actius que mantenen a l'Àfrica. I BPI és el primer accionista de BFA, un banc angolès del qual Dos Santos és la segona accionista, amb un 49% de les accions.

Aquesta situació obria la porta a un possible bescanvi d'accions que havia portat a una negociació formal i fins a dues aturades de cotització del banc portuguès. Segons ha pogut saber l'ARA, el mateix president de CaixaBank, Isidre Fainé, s'havia encarregat d'aquestes negociacions, que van incloure, fins i tot, desplaçaments als Alps francesos, on s'allotja Dos Santos. L'optimisme dels primers dies s'ha anat diluint i CaixaBank anunciava aquest dijous que ha llençat la tovallola: "No s'han aconseguit les condicions necessàries per assolir un acord amb Santoro".

En aquest mateix comunicat, el banc català afirma que seguirà "col·laborant i donant suport a BPI per trobar una solució a la situació d'excés de concentració de riscos derivada de la seva participació de control a BFA". Per tant, la negociació seguirà, però CaixaBank renuncia a guanyar pes a l'entitat portuguesa.

La sortida de Portugal, més a prop

En el seu dia, Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, va afirmar que les dues possibilitats que es plantejava el banc eren, o bé créixer a BPI (com ha intentat en dues ocasions) o bé vendre's la seva participació, escenari que s'obre ara.

En els últims dies, fonts coneixedores de la negociació matisaven aquest optimisme i recordaven que la negociació amb Dos Santos és molt complexa pel gran interès estratègic que té Portugal per l'empresària africana, una de les primeres fortunes de l'Àfrica. A més, admetien que tot i que el nou govern de Portugal volia reforçar la posició de CaixaBank anul·lant per llei les clàusules que limiten el vot dels accionistes, el mateix executiu portuguès també tenia la intenció de mantenir la seva bona relació amb Angola.

stats