Banca
Economia 25/01/2024

CaixaBank i Caixa d'Enginyers opten al servei d'oficines mòbils de la Generalitat

El projecte vol dotar de serveis financers els 503 municipis que no disposen de sucursal bancària

ARA
2 min
Desaparició dels caixers automàtics

BarcelonaEl concurs per portar oficines mòbils als 503 municipis catalans que no tenen oficina bancària ha acabat amb dos aspirants: CaixaBank i Caixa d'Enginyers. Són les dues úniques entitats bancàries que s'han presentat a la licitació de la Generalitat, oberta el passat mes de novembre, per portar serveis financers dues vegades al mes en aquestes localitats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El termini per presentar-se a aquest concurs va vèncer el 19 de gener i l'obertura de les ofertes, que ha tingut lloc aquest dijous, ha resultat en aquestes dues entitats, segons informa Efe. La Generalitat haurà de valorar ara aquestes ofertes per prestar un servei que ha d'entrar en funcionament durant el segon semestre d'enguany.

De fet, el servei està previst que el prestin dues entitats que de forma alterna aniran cada quinze dies a tots els municipis. El valor del contracte és de 6,1 milions i tindrà una durada de dos anys, prorrogable a dos més.

En els últims 15 anys, d'ençà de l'esclat de la Gran Recessió, Catalunya ha vist desaparèixer tres de cada quatre oficines bancàries. Concretament, aquestes han passat de 8.105 a 2.194 a finals del 2022, i això suposa una reducció del 73%, segons dades de Banc d'Espanya. L'ARA va analitzar a fons aquesta despoblació bancària amb un interactiu publicat recentment.

Parelles de banquers i vigilants

En cas que CaixaBank i Caixa d'Enginyers s'adjudiquin el servei, hauran d'ocupar-se dels vehicles i instal·lar-hi un caixer automàtic. També s'encarregaran de desenvolupar el programari, mantenir els equips i sistemes i aportar mitjans humans, amb dues persones com a mínim per a cada lot de comarques –n'hi ha cinc–. Una persona farà de banquer i una altra de vigilant de seguretat.

Les oficines bancàries mòbils permetran retirar i ingressar diners en efectiu, domiciliar el pagament de rebuts i tributs, consultar moviments i saldos i obtenir extractes de comptes bancaris. També prestaran un servei d'assessorament financer en la gestió dels comptes i de productes bancaris i financers.

Les entitats havien de presentar-se a un o més lots, i podien concórrer amb una oferta integradora dels lots als quals concorren individualment. Cada entitat s'haurà d'estar 30 minuts en els municipis de fins a 250 habitants i no menys d'una hora en aquells de més de 250.

stats