Finances
Economia 05/11/2021

CaixaBank es ven la seva participació en l'austríac Erste Bank

El preu de l'operació ha estat de 1.503 milions d'euros

2 min
La seu operativa de CaixaBank a Barcelona.

BarcelonaCaixaBank es desprèn de la seva participació en el banc austríac Erste Group Bank. L'entitat d'origen català ha publicat aquest dijous un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) en el qual anuncia l'operació de venda del 9,92% de les accions que controla del grup austríac i aquest divendres ha notificat a la CNMV que el preu de l'operació ha estat de 1.503 milions d'euros, que aportarà 53 milions d'euros bruts de beneficis i que millora la solvència en 16 punts bàsics.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Concretament, la venda de la participació tindrà dues parts. Segons el comunicat, "una institució s'ha compromès davant de CaixaBank a posar una ordre en ferm en la venda" per un 5,42% del banc en mans de CaixaBank, que correspon a uns 4,28 milions d'accions, en una operació coneguda com a col·locació accelerada.

El 4,5% restant de la participació controlada per l'entitat presidida per José Ignacio Goirigolzarri està controlada a través de derivats, concretament contractes de permuta, que permeten a CaixaBank canviar els títols per efectiu o per accions subjacents. CaixaBank ha anunciat en la nota que liquidarà aquest 4,5%, per la qual cosa, un cop tancada l'operació, haurà sortit totalment de l'accionariat d'Erste.

Menys presència a l'estranger

CaixaBank va entrar a l'accionariat d'Erste Bank el 2008, amb l'adquisició del 4,5% de les accions, un percentatge que va anar augmentant fins al 10,1%. L'entitat d'origen català sortirà així d'un nou banc estranger, tal com ja va fer en el passat amb el mexicà Inbursa i el hongkonguès Bank of East Asia, que inicialment van traspassar a la Fundació La Caixa, la matriu de CaixaBank, en un moviment que alguns accionistes minoritaris van denunciar a la justícia.

L'entitat, doncs, centrarà la seva activitat a la península Ibèrica amb el negoci bancari i d'assegurances a Espanya i a Portugal amb la seva filial BPI, banc del qual va augmentar la participació fins al 100% a finals del 2018.

stats