Economia 28/01/2021

Canadell s'acomiada de la Cambra carregant contra el dèficit fiscal

L'últim estudi de la institució es refereix a la relació econòmica amb Espanya com un dels frens per competir amb el nord d'Europa

Paula Clemente
3 min
Joan Canadell en el seu darrer acte com a president de la Cambra de Comerç de Barcelona / Marta Casado / ACN

BarcelonaEn el mateix espai on va ser investit president de la Cambra de Comerç, Joan Canadell ha deixat aquest dijous formalment el càrrec. L'empresari havia delegat les seves funcions a la vicepresidenta, Mònica Roca, a l'espera de conèixer el resultat de les eleccions del 14 de febrer, ja que el seu nom és en tercer lloc a les llistes de JxCat. Finalment, però, ha decidit fer un pas al costat i deixar el càrrec el mateix dia que comença la campanya electoral.

Ho ha fet en la presentació d'un estudi que pretenia donar resposta a quins són els obstacles que impedeixen a Catalunya jugar a la lliga econòmica dels països del nord d'Europa. La resposta (el dèficit fiscal i una inversió i un marc institucional millorables) li ha servit a Canadell per resumir el seu pas per aquesta institució i el que espera que passi a partir d'ara.

Han estat –ha dit– 20 mesos "molt intensos" però que han servit per "col·locar la Cambra més a prop d'on li tocava". De fet, ell mateix ha recordat com en el seu discurs d'inici de mandat demanava que se'l deixes somiar sobre, entre altres coses, com assolir l'objectiu de desenvolupar el potencial econòmic de Catalunya. Segons ell, això és més a prop de ser una realitat gràcies, en part, al fet que la Cambra "ha assolit un prestigi que havia anat perdent". També hi ha hagut un petit espai per a l'autocrítica: haver volgut anar massa ràpid i que això hagi generat certes tensions.

El PIB català hauria de créixer un 1,9%

El fins avui president de la Cambra de Comerç també ha parlat de les vies per aconseguir convergir amb els països anomenats frugals. "Abans de la crisi Catalunya ha anat creixent amb ritmes més alts que aquests països en termes de PIB, però d'aquest creixement una part molt important se'n va a Madrid, no va al benestar", ha resumit Canadell. "El dèficit fiscal és un dels grans esculls que fan que no puguem estar al nivell d'altres països d'Europa", ha insistit.

Almenys així ho evidencia l'últim estudi de la Cambra de Comerç. Segons les dades presentades, en 20 anys el PIB per càpita català ha crescut un 14,2% de manera acumulada, lluny encara del 20,6% austríac o del 16,6% danès. L'OCDE calcula que en els pròxims vint anys el mateix creixement en el cas d'aquests dos països serà del 1,1% i de l'1,3%, respectivament, cosa que condueix la Cambra a situar el creixement desitjat en el cas de Catalunya en l'1,9%.

Per aconseguir-ho, ha explicat el director del gabinet d'estudis de la Cambra, Joan Ramon Rovira, caldria eliminar el dèficit fiscal i invertir millor. "Si en aquest període Catalunya hagués estat més ben finançada o tingués menys dèficit fiscal no veuríem aquesta distància tan important" entre el que creix el PIB per persona (14,2%) i el consum per persona (1,7% des del 2000).

De fet, ha dit, plantejar-se un escenari fictici on el dèficit fiscal s'elimini el 2025 i aquesta diferència es converteix en consum públic i privat dona com a resultat una millora en el benestar de l'economia catalana en detriment d'una reducció de la espanyola.

Més inversió en recerca i educació

Però en aquesta lectura també hi ha deures per al govern català: els més importants, invertir millor. "És molt important tenir recursos, però encara és més important saber invertir-los bé", ha defensat Rovira. Amb dades del 2017, la Cambra apunta que Catalunya fa una despesa gairebé tres vegades inferior en recerca i desenvolupament que Àustria i tres cops i mig inferior a la de Dinamarca. I el mateix en educació. "Els frugals no ho són gens a l'hora d'invertir en aquestes coses", ha afegit.

Joan Canadell ho ha resumit recordant una frase de la seva mare: "Gastar s'ha de gastar, el que no s'ha de fer és malgastar".

stats