Indústria

El català Jordi Cazorla, nou home fort de Celsa

Els fons ja són propietaris de la companyia després de formalitzar el bescanvi de deute per accions

2 min
La seu de Celsa a Castellbisbal.

BarcelonaCelsa ja és, a tots els efectes, propietat dels fons creditors. En aplicació del pla de reestructuració aprovat a principis de setembre per sentència judicial, en una històrica decisió que deixava la família Rubiralta sense la propietat d'aquest gegant siderúrgic, els nous propietaris han firmat davant de notari el bescanvi del deute acumulat per accions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En concret han capitalitzat 1.400 milions d'euros de deute convertible i jumbo, i ara els venciments de deute del gegant siderúrgic queden en 1.600 milions d'euros, que es prorroguen cinc anys. Alhora, els nous propietaris han firmat un acord per valor de 525 milions d'euros per estendre les línies de circulant.

Aquesta formalització ha vingut acompanyada del nomenament definitiu de la nova cúpula: les noves cares al capdavant de la primera empresa familiar catalana seran Rafael Villaseca, que amb l'operació ha quedat ratificat en el càrrec de president no executiu de Celsa, i Jordi Cazorla, que ha estat nomenat nou conseller delegat pel consell d'administració de la companyia. Després d'anunciar-se l'aterratge de Villaseca a Celsa a principis de setembre, faltava conèixer aquest segon càrrec, que fins al moment de la incorporació de Cazorla l'assumirà Sergio Vélez, responsable de FTI Consulting Espanya, com a director general.

Cazorla és enginyer industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i MBA per la Universitat de Barcelona. Fins ara havia exercit de director general per al sud d'Europa de DS Smith, grup industrial de sector de l'embalatge. També ha ocupat càrrecs directius en empreses com Ideal Standard, American Standard, General Electric i Hewlett-Packard.

Un soci industrial espanyol

Ara, sobre la taula només queda la incorporació d'un soci industrial espanyol, que hauria d'adquirir un mínim del 25% del capital. Es tracta d'una de les exigències que va posar la Moncloa per donar llum verda a la transmissió de la propietat. L'empresa té sis mesos per tancar l'operació. En cas que algun dels inversors extracomunitaris actuals vulgui augmentar la seva participació per sobre del 10%, haurà de comptar amb l'autorització del consell de ministres.

Alhora, l'operació inclou les condicions imposades pel govern d'Espanya per aprovar l'operació: els nous propietaris es comprometen a mantenir la viabilitat de la companyia a llarg termini i que la presa de decisions del grup es quedi a Espanya. També la protecció de l'ocupació i la capacitat productiva, en el marc del caràcter estratègic de Celsa.

El grup també ha incorporat l'advocat de l'Estat Daniel Alaminos com a secretari del consell d'administració, al qual s'incorporaran de forma provisional quatre consellers independents representants per Maria Esther Alfonso Evisa, Antonio Arenas Rodrigáñez, Francisco Javier Díaz-Gálvez de la Cámara i Luis Aurelio Martín Bernardo. "Amb tot això, s'inicia una nova etapa que suposa un punt de partida per consolidar el lideratge de Celsa en el sector", ha destacat Villaseca.

stats