Indústria

Rafael Villaseca presidirà la nova Celsa

El directiu va ser conseller delegat de Gas Natural Fenosa durant tretze anys

3 min
El president de Celsa, Rafael Villaseca.

BarcelonaEls fons creditors de Celsa nomenaran l'executiu espanyol Rafael Villaseca, que va ser conseller delegat de Gas Natural Fenosa –actual Naturgy– durant tretze anys, nou president del consell d'administració de la companyia siderúrgica.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Es tracta del primer pas que fan els fons després que aquest dilluns el jutjat mercantil 2 de Barcelona homologués el pla de reestructuració que van presentar per aconseguir el control de la siderúrgica, a canvi de la capitalització de 1.352 milions d'euros de deute convertible i part del deute jumbo que acumulaven.

Aquest primer moviment s'ha portat a terme abans que el govern espanyol autoritzi l'operació, sotmesa al control d'inversions estrangeres del ministeri d'Indústria. En aquest sentit, la vicepresidenta primera de l'executiu espanyol en funcions, Nadia Calviño, ha expressat des de Brussel·les el seu "màxim respecte" per la decisió judicial, i ha dit que confia que el procés es faci "pensant en la defensa i la protecció dels interessos estratègics d'Espanya".

"El nomenament suposa el reconeixement per part dels creditors de caràcter estratègic de la siderúrgica i de la seva importància per a l'economia espanyola, a la vegada que demostra el compromís dels fons amb l'objectiu de nomenar un consell independent altament competent", asseguren els fons en un comunicat aquest dimecres.

Aquest organisme serà qui s'encarregarà d'elaborar un pla empresarial per garantir l'estabilitat financera de l'empresa, així com, asseguren, mantenir els llocs de treball i les operacions a Espanya. Aquests punts queden recollits en la mateixa sentència de dilluns, en la qual el magistrat obliga els nous propietaris a complir-los.

Villaseca, un històric del grup La Caixa

Rafael Villaseca és un conegut membre del món empresarial tradicional a Catalunya. Enginyer per la Universitat Politècnica de Catalunya i MBA per l'escola de negocis Iese, Villaseca és l'actual president de la Fundació Naturgy, conseller de Ciments Molins i de VidaCaixa.

Ha estat conseller d'Enagás, conseller-director general del Grup Panrico, conseller delegat de Nueva Montaña Quijano, president de Gestión de Infraestructuras, president del grup Inisel –actual Indra– i també president del Club Espanyol de l'Energia. L'any 1984, quan era director general de l'empresa Túnel del Cadí, va ser segrestat pel GRAPO.

L'empresari ha estat membre del consell assessor de Foment del Treball, així com vocal de la junta directiva del Cercle d'Economia. Fonts empresarials recordaven, davant l'anunci, la històrica proximitat del directiu a l'entorn socialista.

La patronal demana no trossejar l'empresa

Després que sindicats i fins i tot el govern de la Generalitat demanessin mantenir la integritat del projecte i els llocs de treball, aquest dimecres la patronal Foment del Treball s'ha sumat a les demandes, i ha anat un pas més enllà. Per a la patronal, la prioritat també implica mantenir la seu social, així com no trossejar l'empresa.

"Foment insisteix a demanar que no hi hagi una dissolució o escapçament de les diferents unitats de negoci, perquè es mantinguin els 10.000 llocs de treball directes i 30.000 indirectes, i no es produeixin desinversions en el futur", expressava la patronal, de qui hores més tard la Unió Patronal Metal·lúrgica feies seves les demandes. Celsa, amb seu a Castellbisbal, va facturar més de 6.000 milions d'euros el 2022 i té prop de 12.000 treballadors a tot el món, 2.409 dels quals a Catalunya.

Sindicats: revisió del procés i mantenir ocupació

El secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, ha demanat aquest dimecres que es revisi el procés de reestructuració de la siderúrgica, durant el qual ja van demanar audiència al magistrat per defensar els interessos dels treballadors en el procés. "El jutjat ens va etzibar que no ens donava audiència i que no ens deixava entrar com a part perquè no teníem interessos", ha lamentat en roda de premsa, i ha defensat que cal preservar els interessos del teixit productiu i dels treballadors.

Per la seva banda, qui ja s'ha reunit amb els representants dels creditors és el sindicat USOC. Els nous propietaris s'han compromès a explicar el pla industrial als treballadors i "no han tancat la porta" a l'entrada d'un inversor del sector nacional. Així, s'impediria que es modifiqui el centre de decisions, ha defensat en un comunicat aquest dimecres l'organització sindical.

stats