Economia 20/03/2021

Catalana de Serveis Financers surt de pèrdues per primer cop

2 min
La cooperativa celebra aquest dissabte el seu aniversari.

BarcelonaLa cooperativa financera Catalana de Serveis Financers presentarà avui una proposta d’ampliació de capital a l’assemblea de socis, en la qual està previst que s’aprovin els primers resultats amb beneficis de l’entitat des de la seva fundació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons ha pogut saber l’ARA, la companyia, constituïda com a banca ètica, demanarà als socis l’aprovació de l’ampliació, de més de 100.000 euros, amb l’objectiu de poder dur a terme una emissió de deute posteriorment. Si l’assemblea ho aprova, aquest deute serà en forma de títols participatius per als associats amb els quals sumaria més de 200.000 euros. Els plans de la cooperativa passen per destinar aquests diners a projectes de sobirania alimentària, energia verda i economia social.

Catalana de Serveis Financers va tenir un inici turbulent i va encadenar dos anys amb exercicis de pèrdues, que el 2020 va poder remuntar. Segons fonts financeres, l’entitat va cloure el 2019 amb unes pèrdues per sota dels 10.000 euros, però va tancar l’any passat amb números verds per sota d’aquesta mateixa quantitat.

Les desavinences internes entre els socis van marcar el naixement del projecte i van acabar amb la sortida de l’aleshores president, Joan Olivé, que va fundar Eticat, una nova cooperativa financera de caràcter ètic. Amb la sortida d’Olivé, Catalana de Serveis Financers, ara presidida per Jaume Miquel March, va dur a terme un procés de reestructuració de dos anys.

En aquests moments té aproximadament 150 socis i està constituïda com a cooperativa de crèdit a l’espera de créixer més en volum de negoci, nombre d’associats i a nivell territorial per esdevenir una entitat que segueixi el model de les caixes d’estalvis tradicionals que van desaparèixer arran de la crisi del 2008.

Les antigues caixes com a model

Als primers estadis, l’empresa ha limitat la seva activitat a Catalunya per evitar competir amb les caixes d’Ontinyent i de Pollença, a València i les Balears respectivament, que l’entitat catalana considera models a seguir. L’empresa s’emmarca dins del grup de diversos neobancs de caràcter sobiranista –també hi ha Onze i BCN10– i amb voluntat d’arrelament al territori que han anat apareixent a Catalunya des de la desaparició de les caixes d’estalvis.

stats