Economia 25/05/2021

Polèmica pel possible nomenament de Marc Murtra com a president d’Indra

El consell d'administració de la multinacional espanyola ajorna la decisió fins demà o dijous

2 min
El pròxim president del grup tecnològic Indra, Marc Murtra.

BarcelonaLa possibilitat que Marc Murtra, un enginyer català pròxim al Partit Socialista, acabi presidint Indra ha encès la polèmica a Madrid, on hi ha la seu d’aquesta companyia que té l’Estat com a primer accionista. Els relleus no són mai senzills a Indra: l’últim cop que va canviar de president va ser el 2015, quan el Partit Popular va descavalcar-ne l’històric Javier Monzón per posar-hi Fernando Abril-Martorell. Ara el govern del PSOE ha decidit fer un cop de volant a aquesta empresa amb presència en sectors com els serveis financers, les administracions públiques i la defensa i la seguretat. Com va avisar la setmana passada José Luis Ábalos, que a més de ministre de Transports és secretari d’organització del PSOE, “la legislatura comença ara”, un cop deixada enrere la pitjor part de la pandèmia. I entre els canvis que vol impulsar el govern hi ha el relleu a Indra.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El problema és que els mercats han acollit el canvi amb inquietud, presumiblement per la vinculació política de Murtra, que va ocupar uns quants càrrecs en administracions socialistes. La destitució d’Abril-Martorell, anunciada divendres, i la proposta de substituir-lo per Murtra, sabuda diumenge, van anar acompanyades d’una dura sotragada a la borsa, on les accions d’Indra van perdre un 12% del valor entre divendres i dilluns (ahir també van caure, però menys: un 0,8%). Fins i tot alguns dels principals inversors del grup s’han queixat per carta del relleu, segons Expansión. Entre els grans accionistes d’Indra hi ha –a més de l’Estat– la família March (10,5%), el fons Fidelity (9,8%) i el fons sobirà de Noruega (3,8%). Ara bé, tombar la decisió de l’Estat també és complicat, perquè no sols és el primer accionista d’Indra, sinó també el seu primer client.

La comissió de nomenaments s'ha reunit aquest dimarts per fer un informe sobre el nou president. Un document que, segons les fonts consultades, podria contenir algun altre nom, a més del de Marc Murtra. “El consell vol mirar més d’un candidat”, expliquen. La idea a la companyia és que entre demà i dijous el consell d’administració es reuneixi per prendre una decisió a partir de l’informe de la comissió.

stats