Economia 22/07/2020

Catalunya rebrà el 20,7% del primer tram del fons covid-19 de l'Estat

Madrid és la comunitat que més diners es queda, una quarta part

Núria Rius
2 min
La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ahir al Congrés dels Diputats.

MadridJa es coneix quants diners rebran les comunitats del primer tram del fons covid-19 o fons de reconstrucció impulsat per l'Estat. Dels 6.000 milions d'euros corresponents a aquest primer tram, Catalunya rebrà 1.246,5 milions d'euros, és a dir, un 20,7% del total, tal com recull el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) d'aquest dimecres.

Al seu torn, la Comunitat de Madrid, amb 1.495,7 milions d'euros, és el territori que rebrà més diners, de fet una quarta part del total del tram. Segons detalla l'ordre ministerial, l'entrega d'aquest import es farà efectiva abans que s'acabi el mes de juliol, i les comunitats l'hauran de destinar a inversió sanitària. Els criteris de repartiment, que fins ara s'han convertit en una font de discussió entre govern i comunitats, s'han basat en la població, la despesa per la pandèmia i el descens d'ingressos. En concret, a l'hora de distribuir aquest primer tram han computat els ingressos a la unitat de cures intensives (30%), els pacients hospitalitzats (25%) i les proves PCR realitzades (10%), així com la població protegida (35%). Pel que fa a les variables sanitàries, s'han tingut en compte les dades registrades fins al 30 d'abril.

Tres trams més

Aquests 6.000 milions d'euros corresponen al fons de 16.000 milions d'euros que va anunciar el govern espanyol al maig amb l'objectiu que les comunitats autònomes disposessin de més recursos per fer front a la crisi del coronavirus. De fet, es tracta de la transferència de diners més gran que l'Estat ha fet a les autonomies i que no hauran de retornar.

La resta de trams s'ingressaran a partir de la tardor. El segon tram, de 3.000 milions, s'abonarà al novembre. El tercer, associat a l'educació, de 2.000 milions d'euros, es transferirà amb l'inici del curs escolar. I, finalment, el quart, de 5.000 milions d'euros, s'abonarà al desembre per compensar la caiguda d'ingressos tributaris.

stats