Economia 03/06/2011

Fernández Ordóñez demana a les comunitats que s'apliquin en la reducció de despesa

El governador del Banc d'Espanya insisteix que seria "molt greu" que les administracions públiques incomplissin el 6% de dèficit sobre el PIB que marca el pla d'estabilitat europeu

Efe
2 min

SitgesEl governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, ha demanat avui a les CCAA que s'apliquin en la reducció de la despesa perquè Espanya pugui complir l'objectiu de reduir el dèficit públic al 6%.

En la seva participació en la XXVII Jornada del Cercle d'Economia, Fernández Ordóñez ha manifestat que "hauríem d'esperar que, a partir d'ara, les autoritats autonòmiques i locals no endarrereixin més les decisions enèrgiques de reducció de la despesa que són imprescindibles".

Per al governador, "no és una tasca fàcil", però ha assegurat que, al terreny del que ha denominat "consolidació fiscal", "hi ha poc a dir i molt per fer" ja que, segons el seu parer, "tothom ha de ser conscient que el 6% fixat en el Programa d'Estabilitat és un tema crucial, perquè incomplir-lo seria molt greu".

"Ningú ho ha fet a Europa, és un esforç importantíssim. Només als grecs se'ls està demanant ara. El fet de prendre la decisió és una bona política, però després cal complir-la", ha insistit el màxim responsable del banc central.

Per això, Miguel Ángel Fernández Ordóñez ha sol·licitat que "tots els nivells de govern compleixin aquest any rigorosament els seus compromisos d'ajust".

Segons l'opinió del màxim responsable del banc central espanyol, aquesta reducció de la despesa pública és una de les tres principals tasques pendents que té l'economia espanyola per recuperar la credibilitat dels mercats internacionals i aconseguir, per tant, millors tipus d'interès per a les seves emissions de deute, cosa que ha qualificat com "la millor contribució que pot fer Espanya per resoldre les crisis de l'euro".

Les altres dues tasques pendents són la reforma del sistema de caixes i "un canvi profund -ha dit- en el marc legal i institucional de l'ocupació".

Reduir l'atur, el principal repte

En el seu discurs, Fernández Ordóñez ha contraposat l'avançat del sanejament de les caixes a com es troben de pendents tant la reforma laboral com l'ajust de la despesa, en especial a les CCAA.

Sobre la reforma laboral, Miguel Ángel Fernández Ordóñez ha reconegut que "una reforma d'aquest tipus no ens portaria ràpidament a situar la nostra taxa d'atur en la mitjana europea, que està per sota del 10%".

No obstant això, ha mantingut el governador que "una reducció de la taxa d'atur, per modesta que fos al principi, tindria conseqüències molt favorables sobre la confiança interna i externa en l'economia espanyola".

"La reforma del marc institucional de l'ocupació és imprescindible per augmentar la productivitat i, així, recuperar la competitivitat i augmentar la nostra taxa de creixement", ha dit Fernández Ordóñez.

stats