Economia 05/01/2012

Un 70% dels ciutadans acusen els bancs de causar la crisi econòmica, segons el CIS

Els govern autonòmics queden en la setena posició en el rànquing de 'culpables', per darrere del govern espanyol i de la Unió Europea, considerats més responsables de la situació pels enquestats

Efe
2 min

MadridEls ciutadans consideren els bancs com els primers responsables de la crisi econòmica a Espanya, per davant de la crisi internacional, el Banc d'Espanya, el govern espanyol i els governs de les comunitats autònomes, que queden en el setè lloc en el rànquing de culpables reflectit per l'última enquesta del CIS.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) espanyol de desembre, el 70,4% dels enquestats considera que la crisi econòmica encara empitjorarà més, i només un 21,9% pensa que ja ha passat la pitjor part i que comencem a sortir-nos-en.

En una escala de responsabilitat que va de l'1 al 10, els enquestats donen la màxima puntuació als bancs (8,68). Després vénen la situació econòmica internacional (7,88), el Banc d'Espanya (7,82), el govern espanyol (7,80), el Banc Central Europeu (7,73), la Unió Europea (7,41), els governs autonòmics (7,32) i l'euro (6,94).

Per sortir de la crisi, la majoria dels enquestats (52,4%) es decanta per invertir en obres públiques i serveis socials, encara que calgui augmentar els impostos, i el 23,2% considera prioritari reduir el dèficit o el deute públic, encara que això pugui generar més atur.

Sobre si els ciutadans se senten afectats per la crisi i amb quin grau, en una escala de l'1 al 10, el 18% dels enquestats diuen que els afecta en grau màxim (10), mentre que el 55,9% assenyala un grau d'entre el 5 i el 8.

Gairebé la meitat dels enquestats (49,5%) asseguren que ells o algun membre de la seva família ha perdut la feina durant els dos últims anys. I expliquen que la retallada del pressupost familiar s'ha produït principalment en l'oci, seguit de la despesa d'energia domèstica, les vacances i la roba i el calçat.

D'altra banda, el 74% dels enquestats creuen que les decisions del govern tenen molta o força influència en l'evolució de l'economia espanyola, mentre que només un 21,6% considera que en tenen poca o gens. El 61,2% entén que els governants poden preveure molt o bastant el que passarà amb l'economia i el 53,5% opina que, a més a més, poden limitar l'acció dels mercats.

Per assegurar el desenvolupament econòmic del país, la mesura més reclamada pels enquestats és el suport a les empreses i als emprenedors (34,4%), seguida de la promoció de l'ocupació dels joves (26,8%) i de la inversió en educació, formació i investigació (17,9%).

stats