Economia 14/11/2012

Clam contra les retallades en una manifestació multitudinària a Barcelona

La mobilització dels principals sindicats ha aplegat més d'un milió de persones, segons han anunciat els seus representants, i 110.000 segons la Guàrdia Urbana. La manifestació alternativa acaba amb càrregues policials a la Via Laietana

Vicenç Moliné / Sònia Sánchez/ Maria Ortega
3 min
Vista de la manifestació des de l'hotel Majestic / MANOLO GARCÍA

BarcelonaLa manifestació convocada pels sindicats contra les polítiques governamentals d'austeritat ha recorregut Barcelona aquesta tarda de la jornada de vaga general. La crida dels sindicats a protestar ha aplegat "més d'un milió de persones", segons han dit els líders sindicals en els seus discursos, i 110.000, segons la Guàrdia Urbana. Per la seva banda, la Delegació del govern central a Catalunya estima que hi havia 50.000 persones. La plaça Catalunya ha substituït, per primera vegada, la cruïlla de Diagonal amb Passeig de Gràcia com a punt de sortida per les previsions d'una afluència massiva.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els líders dels principals partits catalans han encapçalat la manifestació, presidida per una pancarta en què es podia llegir el lema 'Tenim solucions. Que no ens prenguin el futur'. La capçalera s'ha situat a la confluència del passeig de Gràcia amb el carrer Aragó i els organitzadors han informat que poc després de les sis la gent ja omplia tot el passeig de Gràcia "des de Diagonal fins a la Plaça Catalunya". "Aquesta és la manifestació més nombrosa de totes les que s'han fet en vagues generals en aquest periode", han dit els organitzadors.

El ball de xifres és semblant al de la vaga general del 29-M. En aquella ocasió, els organitzadors van xifrar la participació en 800.000 persones, mentre que la Guàrdia Urbana va calcular una assistència de 80.000 persones. Així, hi ha consens en un fet: la d'avui ha estat molt més multitudinària.

Darrere la capçalera de la manifestació hi desfila la multitud de persones que s'han congregat a Plaça Catalunya i a la part baixa del passeig de Gràcia amb pancartes contra les retallades, l'austeritat i les polítiques del govern, tant català com espanyol. Al contrari del que va marcar la vaga general del 29 de març, la reforma laboral ha cedit el pas al conjunt de polítiques del govern com a principal diana de les crítiques.

"Quan una societat està instal·lada en la pobresa, hi ha menys llibertat"

Abans de començar a caminar, Josep Maria Álvarez, líder d'UGT a Catalunya, ha valorat la vaga general positivament i ha afirmat que el seguiment ha estat massiu, sobretot a nivell industrial, però també en els serveis. "Tot i que hi havia serveis mínims, he constatat que la gent no agafava el bus ni el metro", ha dit. Álvarez ha reclamat que es dissolguin les Corts Generals i que es convoquin eleccions o bé un referèndum per "donar veu a la gent". "Millor que [els polítics] escoltin avui i no haguem de córrer, com estan corrent ara amb els desnonaments", ha afegit.

Per la seva banda, el seu homòleg de CCOO, Joan Carles Gallego, ha assegurat que "quan una societat està instal·lada en la pobresa, hi ha menys llibertat i perill de fractura social. Hi ha riquesa i hi ha solucions, que les empreses paguin tots els impostos que han de pagar".

Recorregut invers al tradicional

El recorregut de la manifestació d'avui és l'invers al tradicional d'aquestes manifestacions, ja que, després de començar a plaça Catalunya, els manifestants han recorregut el passeig de Gràcia en direcció a Collserola. D'aquesta manera, però, la manifestació es trobarà amb la marxa alternativa convocada per CGT i altres organitzacions sindicats i que sortia dels Jardinets de Gràcia en direcció a plaça Catalunya a la mateixa hora.

La manifestació ha transcorregut en un ambient festiu i hi ha una gran diversitat de gent, des de famílies amb nens petits fins a jubilitats. A l'altura de la Pedrera, al passeig de Gràcia, hi havia 14 furgonetes dels Mossos d'Esquadra controlant l'avenç de la manifestació. D'altra banda, el col·lectiu dels 'iaioflautes' s'ha retirat, poc abans de les 19.00 h, de la manifestació en què han participat des de l'inici.

200.000 assistents a les altres capitals

Segons els sindicats, la participació a les manifestacions d'aquesta jornada de vaga a Girona, Tarragona i Lleida ha sumat un total de 200.000 persones, de manera que a tota Catalunya el nombre d'assistents ha estat d'1.200.000 persones.

stats