Economia 16/12/2015

Les claus per entendre l'esperada pujada de tipus de la Fed

Per què és important la pujada d'interessos de la Reserva Federal dels EUA?

àlex Font Manté
2 min
La presidenta de la Reserva Federal dels Estats Units, Janet Yellen, anunciarà avui en una roda de premsa a Washington si apuja els tipus d’interès.

BarcelonaPer què és important el que ha decidit avui la Reserva Federal?

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La Fed és el banc central dels Estats Units i, com a tal, el més important del món. L’excepcionalitat de la crisi es demostra en el fet que, amb la fallida de Lehman Brothers, la Fed es va veure obligada a abaixar els tipus d’interès fins a virtualment el 0%. I allà els ha mantingut fins avui. Mai havia tingut els tipus en un nivell tan baix ni tampoc els havia mantingut sense canvis durant una dècada. Ahir, l’expresident de la Fed Ben Bernanke va admetre que “mai” hauria pogut imaginar que els tipus haguessin sigut tan baixos tant de temps.

Què són els tipus d’interès i per què són importants?

El tipus que marca un banc central són decisius per a l’activitat econòmica, ja que marquen el cost que té prestar diners. Quan un banc central vol animar l’economia, abaixa els tipus (ja que així accedir a un crèdit és més barat), i quan la vol frenar, per exemple per evitar bombolles, els apuja. Els tipus són la principal eina que té un banc central per influir en l’evolució de l’economia.

I per què ens importa a Europa el que faci el banc central dels Estats Units?

A part de simbolitzar la fi de l’etapa més dura de la crisi en la principal potència mundial, la decisió de la Fed no és només important per als EUA, sinó per a tot el món. Aquesta alça molt probablement farà pujar el dòlar i, en conseqüència, abaixarà el valor de l’euro. Això farà que exportar productes europeus sigui més barat i podria suposar un impuls per a l’encara dèbil eurozona. Però també pot ser un cop per a les economies emergents, on moltes empreses estan endeutades amb dòlars (i, per tant, d’un dia per l’altre el seu deute serà més difícil de pagar) i on hi pot haver fuga de capitals cap als EUA.

stats