Economia 13/11/2017

Colonial llança una oferta per Axiare per ser líder europeu en oficines

L'operació crearia una companyia amb 10.000 milions d'actius

Xavier Grau
4 min
Colonial emetrà  bons per més de 1.000 milions d’euros

BarcelonaColonial, la immobiliària de l'Íbex-35 que després de l'1-O va traslladar la seva seu de Barcelona a Madrid, ha presentat una oferta pública d'adquisició (opa) per adquirir el control de la seva competidora Axiare.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Si l'operació arribés a bon port, Colonial es convertiria en una immobiliària líder a Europa especialitzada en el sector de les oficines, amb uns actius totals al voltant dels 10.000 milions d'euros. Colonial va entrar en el capital d'Axiare l'octubre dels 2016 amb la compra d'un 15,49% de la companyia.

Fins ara, el màxims responsables de Colonial, el president Juan José Brugera i el conseller delegat Pere Viñolas, havien qualificat sempre de "financera" aquesta participació a Aixiare. Però Colonial acava de comprar un 13,3% addicional de la companyia, amb la qual cosa la seva participació a Axiare és ara del 28,79%.

L'oferta que planteja ara Colonial és per al 71,21% d'Axiare que encara no controla, i ofereix 18,50 euros per acció, un preu que comporta una prima del 13% sobre els 16,36 euros de cotització de l'acció d'Axiare divendres passat i del 20,8% sobre la cotització mitjana de la companyia dels últims tres mesos.

Aquesta oferta comporta valorar la totalitat d'Axiare en 1.462 milions d'euros. Si Colonial aconsegueix que s'hi sumin tots els accionistes d'Axiare, l'operació pujaria a uns 1.200 milions d'euros.

L'opa està condicionada a obtenir el suport d'almenys el 50% més una de les accions d'Axiare, incloent-hi el 28,79% que ja estan en mans de Colonial. El consell d'administració d'Axiare va qualificar d'"hostil" l'entrada al seu capital de Colonial l'octubre de l'any passat.

Si es tanqués l'operació, Colonial es convertiria en la primera propietària d'edificis d'oficines d'Espanya i en una de les primeres d'Europa, amb uns actius valorats en 9.794 milions d'euros. Colonial centra les seves inversions en les ciutats de Barcelona, Madrid i París. A més, seria la primera fusió entre socimis (societats d'inversió immobiliària que cotitzen a borsa) a Espanya.

Més pes a Madrid

L'operació, si s'acaba tancant, faria que el mercat de Madrid guanyés pes en la cartera de Colonial. La fusió de les dues empreses sumaria així una cartera d'1,7 milions de metres quadrats d'oficines, capaç de generar una facturació total d'uns 350 milions d'euros, import que s'elevarà fins a uns 470 milions una vegada concloguin els projectes actualment en desenvolupament .

En concret, Axiare aportaria 24 edificis, en la seva major part situats a Madrid, als 63 que actualment té la Colonial (23 a la capital, 19 a Barcelona i 21 a París).

L'operació permetrà així a Colonial incrementar el pes del mercat de Madrid, que suposarà el 27% del total, davant de Barcelona, que seguirà representant un 10% del negoci. França, on Colonial té la filial Société Foncière Lyonnaise (SFL), es manté no obstant això com a primera font d'ingressos de la firma, atès que suposa el 58% del total.

Les oficines copen el 74% de la cartera d'actius de la socimi Axiare, que presideix Luis López de Herrera-Oria i que té un valor total d'uns 1.700 milions. La resta d'actius de la firma es reparteixen entre centres logístics i comercials.

Colonial, participada pel grup mexicà Finaccess, el fons sobirà de Qatar i la família Puig, emmarca l'operació en la seva estratègia de creixement, que fins ara desenvolupava mitjançant la compra d'immobles o lots d'immobles, o fins i tot la seva promoció.

La companyia preveu finançar l'opa mitjançant una combinació de capital disponible, emissions de bons i vendes d'actius no estratègics.

Així, Colonial preveu llançar una emissió de bons per 800 milions d'euros per contribuir a pagar l'opa sobre Axiare. A més, també preveu la venda d'actius no estratègics per 300 milions i un augment de capital per 450 milions.

De moment, la companyia ja compta amb un crèdit pont facilitat per JP Morgan, la mateixa firma que presta assessorament financer a ACS a la seva opa sobre Abertis, però el pla és reemplaçar aquest crèdit amb l'emissió de bons i, posteriorment, reduir aquest títol amb les vendes d'actius i altres recursos.

En una presentació a analistes, el primer executiu la immobiliària, Pere Viñolas, ha destacat que aquesta estructura i la sòlida posició financera actual de la firma suposaran que l'operació se saldi sense un gran augment de la seva posició de deute. El passiu passarà a suposar al voltant del 40% del valor dels seus actius, davant del percentatge del 33,3% que representa actualment.

Colonial preveu concloure en el segon trimestre del 2018 l'operació que suposarà l'exclusió de Borsa d'Axiare i la seva posterior fusió amb la immobiliària.

Durant una presentació a analistes de l'opa, el primer executiu de Colonial ha emmarcat l'operació en l'estratègia de creixement i pla de negoci de l'empresa. "Axiare es tracta d'una excel·lent companyia, que presenta múltiples sinergies amb Colonial i d'una operació molt interessant per als seus accionistes", ha subratllat Viñolas.

De fet, ha indicat que els actuals accionistes de referència de Colonial s'han compromès a aportar com a mínim la meitat de l'ampliació de capital prevista en el marc de l'operació, és a dir, uns 250 milions d'euros.

Els principals accionistes de Colonial són el grup mexicà Finaccess i el fons sobirà de Qatar, amb un 13,7% i un 10,6%, respectivament, si bé al capital de la firma està també present la família Puig, amb un 5%.

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha suspès aquest dilluns al matí la cotització de les dues companyies mentre Colonial notificava la seva oferta, però a dos quarts d'onze ha aixecat la suspensió. L'acció de Colonial pujava un 1,95% en tornar a cotitzar, mentre que els títols d'Axiare avançaven el 14,15%.

stats